Štěpán Křeček: V České republice se prodalo 271 600 nových automobilů

17.01.2018 15:40

„Prodej nových vozů se zvyšuje v ekonomicky příznivých časech, kdy lidem rostou mzdy a mohou si dovolit nákup dražších statků,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: V České republice se prodalo 271 600 nových automobilů
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Automobilový průmysl patří do cyklických odvětví, která prohlubují krizi v případě, že se ekonomice přestane dařit. Z tohoto důvodu je velmi problematické, že český průmysl je silně závislý na výrobě aut,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) údaje o prodeji za minulý rok. Automobilovému průmyslu se v Evropské unii dařilo. Poptávka po nových osobních automobilech vzrostla o 3,4 %. Poprvé od roku 2007 bylo zaregistrováno více než 15 miliónů nových vozů. Kromě Spojeného království, kde poptávka po nových automobilech klesla o -5,7 %, se dařilo všem klíčovým trhům. V Itálii vzrostl počet registrací o 7,9 %, ve Španělsku o 7,7 %, ve Francii o 4,7 % a v Německu o 2,7 %. Dařilo se i prodeji v České republice, kde bylo prodáno 271 595 nových osobních automobilů, což je oproti minulému roku nárůst o 4,6 %.

Automobilový průmysl se na průmyslové výrobě v České republice podílí jednou čtvrtinou. Jakékoliv problémy v tomto odvětví znamenají těžkou ránu pro celou tuzemskou ekonomiku. Obrovská zranitelnost českého hospodářství se projevila v době ekonomické recese. Od té doby se však tuzemský průmysl nepřeorientoval na více odvětví a enormní závislost na poptávce po automobilech přetrvává.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…