Štěpán Křeček: Volný pád cen pohonných hmot pokračuje

17.01.2019 14:32

Zatímco v říjnu loňského roku se průměrná cena benzínu vyšplhala až k úrovni 33,80 koruny za litr, nyní atakuje hranici 31,00 koruny za litr.

Štěpán Křeček: Volný pád cen pohonných hmot pokračuje
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Během tří měsíců došlo k propadu ceny benzínu o přibližně 8 procent, což se již může začít projevovat ve snižování nákladů na přepravu zboží a osob. Podobný vývoj zaznamenala i cena nafty, která však zlevňovala pomaleji a momentálně dosahuje průměrné výše 31,45 koruny za litr.

V uplynulém týdnu se cena ropy na světových trzích chovala stabilně a nezažívala výrazné výkyvy. Cena ropy Brent se stále drží kolem úrovně 61 dolarů za barel. V nadcházejícím období bude probíhat výsledková sezóna, která ukáže, jak se daří americkým a dalším společnostem. V případě, že firmy budou mít dobré výsledky a ohlásí zvyšování tržeb a zisků, bude podpořen růst ceny ropy. K vyšší ceně ropy by rovněž vedlo uzavření dohody Spojených států a Číny na ukončení obchodních válek.

Pro české řidiče je kromě ceny ropy na světových trzích důležitý i vývoj kurzu koruny vůči dolaru. V letošním roce již nebude docházet k masové repatriaci zisků do Spojených států, což byl výrazný impuls k posilování dolaru vůči ostatním měnám. V průběhu roku 2019 lze očekávat rychlejší růst úrokových sazeb na koruně než na dolaru, což by mělo vést k postupnému posilování tuzemské měny. Pravděpodobné zdražování ropy tak bude v průběhu letošního roku tlumeno sílící korunou.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.