Štěpán Křeček: Výrobce zasáhla masivní vlna zdražování, v průmyslu nejhorší za třicet let

23.02.2022 11:10 | Komentář

„Vlna zdražování rozhodně nekončí. Naopak ještě může nabrat na síle. Naznačují to ceny výrobců, které v lednu dramaticky narostly. Lidé se musí připravit na další skokový růst cen potravin, průmyslových výrobků i stavební produkce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Výrobce zasáhla masivní vlna zdražování, v průmyslu nejhorší za třicet let
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V lednu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 19,4 procenta. Jedná se o astronomickou hodnotu, která byla naposledy překonána v lednu 1992. K tomuto vývoji přispělo zvýšení cen elektřiny o 50,7 procenta. Výrazné nárůsty cen byly evidovány i u dalších odvětví. Například ceny obecných kovů a kovodělných výrobků vzrostly o 25,3 procenta.

Prudký růst cen byl pozorován u zemědělských výrobců. V lednu došlo k meziročnímu zvýšení cen o 21,4 procenta. V rostlinné výrobě vzrostly ceny dokonce o 32,6 procenta. Vyšší byly ceny olejnin o 45,1 procenta, obilovin o 33,9 procenta a brambor o 18,2 procenta. V živočišné výrobě se ceny zvyšovaly pomaleji. Na meziroční bázi o 7,9 procenta.

Rovněž stavebnictví zasáhlo prudké zdražování. V lednu byl evidován meziroční růst cen stavebních prací o 8,3 procenta. To navíc bylo doprovázeno skokovým zdražením materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 19,5 procenta. Výrazné zdražování materiálů přitom může komplikovat dokončování staveb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…