Štěpán Křeček: Vývoz vozidel pomáhá zahraničnímu obchodu, ČR má nejnižší nezaměstnanost od svého vzniku

10.01.2019 9:45

Vývoz motorových vozidel pomáhá zahraničnímu obchodu. Česká republika má nejnižší obecnou míru nezaměstnanosti od svého vzniku.

Štěpán Křeček: Vývoz vozidel pomáhá zahraničnímu obchodu, ČR má nejnižší nezaměstnanost od svého vzniku
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Bilance zahraničního obchodu skončila v listopadu 2018 přebytkem 20,2 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 8,9 miliardy korun. Za dobrými výsledky stojí meziroční růst přebytku obchod s motorovými vozidly a snížení deficitu bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

„Z ekonomického pohledu se Česká republika chová jako 17. spolková země Německa. Slabší výsledky z německého hospodářství budou nepříznivě ovlivňovat český zahraniční obchod. Data z listopadu loňského roku však zatím vykazují skvělé výsledky, kdy vývoz roste rychleji než dovoz,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zahraniční obchod České republiky je dominantně závislý na evropském trhu. Pro budoucí rozvoj českého hospodářství je vhodné dál posilovat provázanost s Evropskou unií. Rovněž je vhodné navazovat spolupráci na nových trzích, tak abychom vylepšili bilanci zahraničního obchodu se státy mimo Evropskou unii, vůči kterým byl v listopadu vykázán schodek 53,9 miliardy korun.

„Obecná míra nezaměstnanosti se v současné době pohybuje na nejnižší úrovni od vzniku České republiky a dosahuje i nejnižší úrovně v Evropské unii. Naopak nejhorší situace bylo dosaženo na přelomu února a března roku 2000, kdy obecná míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,3 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Český statistický úřad dnes rovněž zveřejnil údaje o obecné míře nezaměstnanosti za listopad loňského roku. Podíl nezaměstnaných vůči ekonomicky aktivním lidem ve věku 15 až 64 let se pohyboval na úrovni 1,9 procenta, což představuje meziroční snížení o 0,5 procentního bodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…