Štěpán Křeček: Zadlužení České republiky vzrostlo na 38,1 procenta HDP

22.04.2021 14:37 | Komentář

„Přestože se hospodaření České republiky v roce 2020 výrazně zhoršilo, náš dluh vůči hrubému domácímu produktu stále patří k nejnižším v Evropské unii. To nám dává prostor pro tvorbu stimulačních opatření, kterými můžeme nastartovat ekonomiku po odeznění pandemie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zadlužení České republiky vzrostlo na 38,1 procenta HDP
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v roce 2020 schodkem ve výši 348,0 miliardy korun. Tato úroveň schodku odpovídala výši 6,2 procenta hrubého domácího produktu. Tvorbou vysokého schodku skokově narostlo zadlužení veřejného sektoru na 38,1 procenta hrubého domácího produktu.

Ještě v roce 2019 hospodařil sektor vládních institucí s přebytkem 17,9 miliardy korun. Vlivem pandemie koronaviru však došlo k výraznému zhoršení v hospodaření naší země. Výše dluhu tak vzrostla z úrovně 1 739,9 miliardy korun v roce 2019 na 2 153,0 miliardy korun v roce 2020.

Přestože se naše země v uplynulém roce výrazně zadlužila, hrubý domácí produkt meziročně klesl z úrovně 5 748,8 miliardy korun na úroveň 5 652,4 miliardy korun. Kdybychom v rámci pandemie uplatňovali restriktivnější hospodářskou politiku, pokles hrubého domácího produktu by byl ještě výraznější. Na druhou stranu bychom se méně zadlužili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …