Studenti se postavili za přijetí syrských uprchlíků

09.12.2014 13:55

Otevřený dopis studentů českých SŠ Ministerstvu vnitra ČR.

Studenti se postavili za přijetí syrských uprchlíků
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

My, níže podepsaní, tímto apelujeme na Ministerstvo vnitra ČR ve věci přijetí 15 raněných a nemocných uprchlíků postižených humanitární krizí způsobenou syrskou občanskou válkou. Ministr vnitra Milan Chovanec neočekávaně odmítl těmto uprchlíkům pomoc a navzdory expertnímu posudku Úřadu vysokého komisaře OSN je označil za bezpečnostní riziko.

Čeští odborníci vybrali 15 uprchlíků, kteří pomoc potřebují nejurgentněji – lidé, kterým nejde zajistit léčbu v tamních podmínkách, děti a oběti mučení.

Fakt, že těmto lidem byla poté nečekaně odepřena pomoc, považujeme za neomluvitelný. Toto jednání je obzvláště nepochopitelné v kontextu nedávného udělení nejvyššího státního ocenění siru Nicholasi Wintonovi. Chceme se Wintonovými činy skutečně inspirovat, nikoliv je pouze oslavovat zpětně z dnešní informované a pohodlné pozice.

Nekonzistentní jednání zástupců České republiky nás staví do pozice jak morálních pokrytců, tak nespolehlivých partnerů. Česká republika se tímto aktem diskredituje v rámci mezinárodního společenství. Urgujeme Ministerstvo vnitra ČR k bezodkladnému jednání. Nebude-li situace řešena okamžitě, nebude totiž záhy komu pomáhat.

S pozdravem,
studenti českých středních škol

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…