Studentské hnutí za solidaritu: Vánoce společně

19.12.2017 10:07

Studenti a studentky budou o vánočních svátcích znovu rozdávat jídlo lidem bez domova. Chtějí tím upozornit na jejich kritickou situaci a na stále nepřijatý zákon o sociálním bydlení.

Studentské hnutí za solidaritu: Vánoce společně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

Na Boží hod vánoční budou v Pražském centru připraveny tři stánky. V nich se bude rozdávat jídlo lidem bez domova i všem ostatním, kteří budou chtít strávit sváteční den s těmi, kteří nemají kam jít. Pořadatelský kolektiv chce akcí upozornit na velmi vysoký počet chudých lidí v ČR, kteří nemají domov, nebo o něj mohou lehce přijít. Také chce zamezit plýtvání jídla během vánočních oslav. Na stánky tak bude možné donést vlastní jídlo, které následně bude rozdistribuováno dobrovolnickým týmem.

„Akci Vánoce společně (více ZDE) pořádáme již druhým rokem. Minule jsme byli již na dosah schválení zákonu o sociálním bydlení, nakonec však nebyl přijat a desetitisíce chudých lidí, kterým mohl zákon pomoci, tak dále žije v nejistotě,“ říká jeden z pořadatelů Filip Hausknecht. „Nyní se situace ve sněmovně změnila a my věříme, že hnutí ANO splní svůj slib z minulého volebního období a společně s dalšími stranami zákon co nejdříve přijme.“

„Z chudoby se stal lukrativní byznys. Majitelé ubytoven si diktují vysoké nájmy a stát jim až 80 % z jejich výše zaplatí. Dlouhodobý pronájem si lidé v hmotné nouzi hledají jen velmi těžko a jsou tak vystaveni hrozným podmínkám na ubytovnách nebo v krátkodobém pronájmu, kdy mohou o střechu nad hlavou velmi jednoduše přijít a skončit tak na ulici. Zákon o sociálním bydlení by pomohl obchod s chudobou ukončit,“ doplňuje spoluorganizátorka Mariya Dobra.

Akci pořádá kolektiv Studentské hnutí za solidaritu (více ZDE) a Sociální družstvo Střecha (více ZDE), které se v lednu chystá otevřít bistro, ve kterém budou spolupracovat právě s lidmi bez domova a s lidmi po výkonu trestu. Stánky budou 25. prosince připraveny na Strossmayerově náměstí, před budovou hlavního nádraží a na Florenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…