Svaz pacientů ČR: Slevy na léky musí zůstat, jinak půjde o totalitní opatření

04.12.2012 10:51

Opět se rozhořela stejná debata a stejné návrhy, jako před rokem, majitelé některých malých lékáren chtějí ukrást pacientům právo a jiným lékárnám právo na tržní podmínky a tím i získání slevy nebo práva poskytnutí slevy na doplatek za léky na předpis z marže lékárny. Tí co nechtějí soutěžit, chtějí zakázat zákonem (bohužel za pomoci zrádce zájmu pacientů ministra Hegera) možnost slev na léky.

Svaz pacientů ČR: Slevy na léky musí zůstat, jinak půjde o totalitní opatření
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger znovu potvrdil své odhodlání škodit pacientům.

Chce prosadit novelu zákona o léku, která by znemožnila lékárnám poskytovat pacientům slevy. Tentokrát, po poškození bilance veřejného zdravotnictví zvyšováním DPH bez kompenzace a zmrazením valorizace státního pojistného a zachováním výhod pro podnikatele s vysokými příjmy, chce odstranit konkurenci mezi lékárnami při prodeji (výdeji) léků na předpis.

Ta je při selhávající regulaci trhu s léky mechanizmem alespoň trochu chránícím pacienty.

Jde o to, že některé lékárny poskytují nemocným slevu na úkor své marže a tím je zčásti zbaví zatížení způsobeného doplatkem a poplatkem. Neobstojí lživé tvrzení některých lékárenských lobistů, že poplatek není vybrán, že je prominut. On je vybrán v souladu se zákonem, jinak by už dávno takové lékárny dostali pokuty od zdravotních pojišťoven. To, že následně lékárna poskytne pacientovi slevu na doplatku tím, že mu přepustí část své marže přeci není nezákonné ani v jiných oborech a není protisoutěžní opatření.

Stát to nic nestojí a je věcí svobodného rozhodnutí lékárny, že pacienta svými vlastními penězi podporuje.

Bránit tomuto tržnímu chování zvrhlou novelou zákona vydanou kvůli neochotě části lékáren slevit, je nemravné, proti veřejnému zájmu a dokonce protiústavní. Proto má pravdu ve svém vyjádření např. Úřad na ochranu hospodařské soutěže, kdy označil takový záměr za protisoutěžní postup. Odvolání ministra Hegera je na místě, škodí veřejnému zájmu 10 miliónů pacientů!

Ministře Hegere, Vaší povinností je hájit zájmy občanů a ne velkých finančních skupin ani menších lobistů.

Svaz pacientů ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …