Svetozár Plesník: IV. Fórum vězeňské reformy v Kazachstánu

30.04.2018 21:35

V Almatě se uskutečnilo IV. Fórum vězeňské reformy a setkání evropských bojovníků za lidská práva s údajnými politickými vězni v Republice Kazachstán. Uvedené Fórum organizovalo Ministerstvo zahraničních věcí Republiky Kazachstán. Uskutečnilo se v objektu Ministerstva vnitra a následně v prostorách vyšetřovací vazby v Almatě.

Svetozár Plesník: IV. Fórum vězeňské reformy v Kazachstánu
Foto: JUDr. Svetozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Na organizaci fóra se dále podílelo Ministerstvo vnitra, generální prokuratura a vyšetřovací orgány Republiky Kazachstán.

Podnět k setkání dali Italský politolog a prezident italské ligy na ochranu lidských práv Antonio Stanga a bývalý starosta města Varšavy a poslanec polského Sejmu Marcin Swiecicki.

Jednání fóra se zúčastnili dvě zástupkyně parlamentu Rumunska, dva zástupci Senátu Republiky Kazachstán, jeden nestranný britský novinář a zástupci tisku z Itálie, Španělska, Ukrajiny, České republiky.

Náměstek ministra zahraničních věcí Roman Vassilenko informoval přítomné o demokratizaci vězenství a zdůraznil, že každý stát si musí chránit svůj systém před kriminalitou všeho druhu.

Náměstek ministra vnitra Rashid Zhakupov informoval o činnosti vězenství a jeho reformě. Vězenství v Republice Kazachstán se řídí deklarací práv občanů. a dodržování práv vězňů se pravidelně kontroluje.

Sergej Perov - vedoucí oddělení protikorupčního úřadu informoval o fungování vězenství z hlediska vyšetřování trestné činnosti, kontrole dodržování práv vězňů a lékařské péči.

Erlik Kenenbayev - zástupce generálního prokurátora hovořil o úkolech generální prokuratury, zvyšování kvality a humanizace vězenství. Dále informoval o redukci odsouzených formou prevence (GP začala v dubnu 2017 realizovat dvouletý projekt podle vzoru SRN nazvaný „Ke společnosti bez týrání“ (Towards a society without torture) a modernizaci fungování vězenství.

Dle statistiky GP se nacházelo v dubnu 2018 v Republice Kazachstán celkem 3670 osob ve vyšetřovací vazbě. Na základě hodnocení World justice přidělila Kazachstánu 73 místo ve světovém žebříčku na základě 6-ti stanovených parametrů (timlines of deciisions, effectivness of investigation, impartiality, defence from corruption, independence, the law and the rights).

Počet vězňů je na tisíc obyvatel země nižší, než v mnoha evropských státech. Podle hodnocení počtu vězňů zaujala Republika Kazachstán v roce 2017 třetí místo na světě (v roce 2011 bylo v zemi celkem 47 939 vězňů, v roce 2017 klesl počet vězňů na 35 170 – celkové snížení o 26%). V minulém roce obdrželo 17 100 odsouzených právní a sociální pomoc, což odpovídá tzv. evropskému standardu.

Účastníci fóra se seznámili s kauzami třech obviněných, kde se jedná o teror, nebo vytunelování Sky Service Kazašské společnosti (vyžádali si je bojovníci za lidská práva (Swiecicki a Stango) a zúčastnili se rozhovorů v prostorách vyšetřovací věznice v Almatě. Velice zajímavou skutečností na celém jednání bylo, že pánové Stango a Swiecicki dostali povolení mluvit s obviněnými mezi čtyřma očima, bez účasti dalších osob v samostatné místnosti. Z hlediska ochrany lidských práv jsou v tomto procesu zainteresováni mj. i američtí právníci.

Je potřeba zdůraznit, že boj s korupcí, terorizmem a extremizmem si zasluhuje ze strany státních institucí Kazachstánu velkou pozornost a musí se řešit jak legislativně, preventivně, tak i represivně. Velkou roli zde hraje i geopolitické umístnění Kazachstánu – křižovatka mezi východem a západem, jeho orientace na USA a politika dalších států, jako je Čína a Ruská federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…