Svetozár Plesník: Jaké jsou priority prezidenta Kazachstánu Nazarbajeva v Radě bezpečnosti OSN?

12.02.2017 20:20

Stanovení priorit u příležitosti zahájení členství Kazachstánu jako nestálého člena Rady bezpečnosti OSN na období let 2017- 2018.

Svetozár Plesník: Jaké jsou priority prezidenta Kazachstánu Nazarbajeva v Radě bezpečnosti OSN?
Foto: Svetozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Priority a vize Kazachstánu z hlediska konsolidace globálního partnerství při budování  bezpečného, spravedlivého  a prosperujícího  světa.  

Republika Kazachstán zahájila svoji činnost v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů (OSN) jako její nestálý člen - dne 1. ledna 2017.

Kazachstán poděkoval všem členským státům OSN, které podpořily jeho kandidaturu do RB. Zvolení do Rady bezpečnosti chápe Kazachstán jako projev velké důvěry a odpovědnosti světového společenství a jeho mírové politiky k jeho iniciativám  a návrhům  z hlediska posílení role v OSN pro  zajištění míru a bezpečnosti na naší planetě.  

Nursultan Nazarbayev

Generální tajemník OSN  pan António Guterres přivítal  dne 1. ledna 2017 Kazachstán  jako nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.  Kazachstán plně sdílí a podporuje jeho  vize,  priority a  ušlechtilé úsilí k dosažení cílů. Plně se ztotožňuje s  ideály a principy, které bude  v RB  zastupovat.  

Dne  2. března 2017 si připomeneme  25 let členství Kazachstánu v Organizaci spojených národů. Čtvrt století Kazachstán dodržoval svůj závazek ohledně podpory cílů Charty Organizace spojených národů, jejich norem a zásad z hlediska mezinárodního práva.

Kazachstán bude pracovat v Radě bezpečnosti na všech jejich agendách spravedlivě a nestranně, v souladu s jejími prioritami a z hlediska posílení míru a bezpečnost ve světě. Chce spolupracovat se všemi členy Rady bezpečnosti na stejné úrovni, podporovat kompromis a dosáhnout shody s cílem posílení mezinárodního míru a spolupráce.

Kazachstán přispěje k obnově a rozvoji interakce, posílení důvěry mezi všemi členskými státy OSN a především mezi stálými členy Rady bezpečnosti. Celá země chce konstruktivně spolupracovat s Radou bezpečnosti a jejími součinnostními orgány,     sekretariátem Organizace spojených národů a dalšími  organizacemi ve všech otázkách, které jsou na programu jednání Rady bezpečnosti.

Dále bude usilovat o posílení vztahů mezi členskými státy Rady bezpečnosti a  pomáhat při obnovování instituce, která bude  odpovídat  podmínkám XXI. století – modelu, který bude výhodný pro všechny státy společenství, které jsou kolektivně zodpovědny za  řešení globálních a regionálních výzev.  

vlajka OSN

Po dobu své činnosti v Radě bezpečnosti a v souladu s jejím posláním si Kazachstán stanovil následující priority:

PRVNÍ:  Kazachstán se bude jako  první stát na světe, který před čtvrt stoletím  uzavřel jaderný poligon pro testování jaderných zbraní v Semipalatinské oblasti,  snažit  eliminovat silný jaderný arzenál ve světě, což je klíčovou otázkou pro přežití lidstva.

Má v úmyslu pokračovat v konsolidačním  úsilí  celého mezinárodního společenství o planetu bez jaderných zbraní, prostřednictvím postupné konsolidace a rozšíření režimu o nešíření jaderných zbraní, stejně jako přísné dodržování uplatňování rezoluce Rady bezpečnosti OSN č.1540.

Vítá dohodu o íránském jaderném programu a jeho realizaci.  Kazachstán bude prosazovat tento model a bude se snažit aplikovat ho do  všech podobných situací a krizí ve světě. V tomto ohledu je Kazachstán  připravený  aktivně spolupracovat  s koordinátorem Rady bezpečnosti na jeho usnesení  č. 2231.

Důležitý úkol v tomto kontextu vidí  Kazachstán v rychlém a konstruktivní řešení problému jaderných zbraní na Korejském poloostrově, navrhuje okamžité obnovení mnohostranných rozhovorů.

V ideálním případě vyzývá Kazachstán všechny členské státy OSN, zejména stálé  členy  Rady bezpečnosti, zbavit svět jaderných zbraní ke  100letému výročí OSN  v roce 2045.

DRUHÁ: Kazachstán zaměří své úsilí v Radě bezpečnosti na vytváření takových podmínek, které budou směrovat k úplnému odstranění hrozby globální války prostřednictvím snižování vojenské konfrontace na globální a regionální úrovni.  Bude přesvědčovat svět, že dosažení míru cestou odporu k válce je zásadní pro přežití lidstva ve XXI.  století.

V tomto ohledu Kazachstán hodlá podporovat realizaci vlastního manifestu "Svět XXI. století", který  obsahuje algoritmus pro společné akce k ukončení konfliktu a násilí ve světě.

Kazachstán navrhuje  další propracování   mírového systému OSN,  zvýšení počtů  svých vojenských pozorovatelů a mírových  sborů  v mírových misích OSN. Během práce v Radě bezpečnosti má v úmyslu přispět k mírovému urovnání palestinsko-izraelské konfrontace, konfliktů na Středním východě, Afghánistánu, na území SNS, deeskalaci  a snížení napětí na Korejském poloostrově, řešení krizí v Africe a Asii.  

TŘETÍ: Kazachstán je první ze státu centrální Asie, který byl  zvolený do Rady bezpečnosti OSN. Má  v úmyslu  aktivně prosazovat zájmy všech států v celém regionu, zajistit jeho stabilitu a bezpečnost, účinně čelit regionálním  hrozbám  a výzvám,  posílit spolupráci a usnadnit jeho růst a rozvoj.

Kazachstán je  přesvědčený, že další vývoj  střední Asie by mohl být formován  a testován jako model regionálních zón míru, bezpečnosti, spolupráce a rozvoje, založený na harmonické kombinace zájmů všech zúčastněných zemí.  Během svého působení  v Radě bezpečnosti  má v úmyslu zahájit širokou, vyváženou, informativní a produktivní diskusi  z hlediska řešení  situace  v Afghánistánu. Musí být přijata opatření k upevnění míru, bezpečnosti a rozvoje ve střední Asii. Následně je potřeba  přijmout  důležitý dokument, který bude garantovat jejich dodržování.  

Kazachstán má snahu přispět k brzkému návratu Afghánistánu k mírovému  životu a v tomto procesu mu  poskytuje komplexní pomoc. Pomáhá této zemi v ekonomické oblasti,  v sociálním rozvoji, v boji  proti ohrožení míru a bezpečnosti a posilování celkového  potencionálu  země. Je připravený pokračovat v obětavé práci z pozice předsedy Výboru   pro Afghánistán/Tálibán  z roku 1988.

ČTVRTÁ: Mezinárodní  terorismus  a násilný  extremismus patří dnes mezi  největší a nejpalčivější  problémy světového míru a bezpečnosti. Způsobují  krizi v mnoha regionech světa, především  zločineckou  činností mezinárodních teroristických skupin. Jen díky společnému úsilí všech států, mezinárodních a regionálních organizací a spolupráce s dalšími klíčovými partnery může svět zvrátit rostoucí krizi a skoncovat s tímto zlem.

Kazachstán v tomto směru rovněž vyzývá k intenzivnějšímu dialogu politických a náboženských leaderů, a to zejména v souvislosti s projevy násilného extremismu a radikalismu.

S tímto přesvědčením bude Kazachstán předsedat výboru 1267 Rady bezpečnosti pro IGIL (Daish) a Al-Kajdy. Kazachstán plánuje pozvat členské státy OSN a Rady bezpečnosti OSN do Astany, kde by spolu vypracovaly „Astanský  kodex“… chování při  mezinárodních protiteroristických operacích, který se může stát základem pro vznik globální protiteroristické koalice (síťě) pod záštitou Organizace spojených národů -  prezident Kazachstánu kodex navrhl vytvořit ve svém projevu k 70tému výročí  zasedání Valného shromáždění OSN.

PÁTÁ:  Dosažení udržitelného  globálního míru je nemožné bez dosažení stálého  míru a stabilizace  bezpečnostní  situace v Africe. Ve svém postavení jako pozorovatele stavu Africké unie a předsedy  výboru Rady bezpečnosti o Somálsku/Eritrea - Kazachstán přispěje k mezinárodnímu úsilí,  které je zaměřené  k národnímu usmíření a nastolení míru v oblasti Afrického rohu a po celém kontinentu.

ŠESTÁ: Kazachstán je přesvědčený, že jedině tím, že se zajistí nedělitelné  spojení mezi mírem, bezpečností a vývojem (security-development nexus), bude  svět schopen  důsledně provádět opatření pro dosažení dlouhodobé stability a udržitelného míru ve světě. Aby se  mohlo důsledně  zabraňovat   válkám   a konfliktům, dodržovat ochranu  lidských práv, realizovat  cíle  udržitelného rozvoje, boj proti klimatickým změnám (mimo jiné prostřednictvím plnění všech závazků členských zemí v rámci Pařížské dohody o klimatických změnách) je potřeba této mezinárodní spolupráce.

Kazachstán bude i nadále prakticky přispívat  k dosažení udržitelného rozvoje ve světě.  Jeden z  takových  kroků  se uskuteční v létě 2017 v Astaně, kde se pořádá specializovaná mezinárodní výstava "EXPO-2017“ ve jménu  "Energie budoucnosti", která je  zaměřená na rozvoj trvale udržitelné energie a minimalizování  důsledků klimatických změn - je důležitým  komponentem  preventivní diplomacie.

EXPO 2017

SEDMÁ:  V průběhu práce v Radě bezpečnosti OSN bude Kazachstán podporovat rozvoj a přijímání takových řešení Radou  bezpečnosti a všech systémů OSN, která jsou  zaměřená  proti systému hrozeb a výzev  XXI. století s cílem posilovat  úlohu této Světové  organizace v  celosvětovém měřítku.

OSN a další globální  organizace  poválečného období se musí  přizpůsobit vysokým nárokům XXI. století. Kazachstán bude usilovat o rozšíření spolupráce mezi všemi  regionálními organizacemi  kolektivní bezpečnosti v Evropě a Americe, Asii a Africe.

Jedná se o kolektivní politickou vůli k posílení globální a regionální bezpečnosti a stability s cílem zajistit skutečnou důvěru mezi státy.  Proto je nutné uskutečnit  jednu nebo dvě  schůzky každý rok nebo každé dva roky, tzv.  „Security Council“  na úrovni hlav států a předsedů vlád zemí členů Rady bezpečnosti.  

Cíle a úkoly, které jsou stanovené  v těchto  politických prioritách, jsou praktickou částí práce Kazachstánu během jeho funkčního období jako nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2017 – 2018. Kazachstán je připravený pracovat  v Radě bezpečnosti  se všemi členskými zeměmi podle stanovených  priorit.  Bude  vystupovat otevřeně, objektivně a konstruktivně, bez politických podmínek.

Kazachstán se spoléhá na podporu ze strany  svých partnerů, jeho iniciativa bude směrovat   k dosažení stanovených a  důležitých cílů  - bezpečnější,  spravedlňější  a prosperující svět XXI. století. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …