Svetozár Plesník: Kazachstán - terorismus a ekonomika…

21.06.2016 14:28

V Kazachstánu, v jedné z nejstabilnějších zemí bývalého Sovětského svazu, probíhaly celý týden protiteroristické operace. Náboženští radikálové uskutečnili teroristický útok v jednom z největších průmyslových center země – ve městě Aktobe. (16 teroristů přepadlo v kazašském městě Aktobe policejní oddělení, obchod ze zbraněmi a vojenskou jednotku. Tento teroristický útok stál život jednoho vojína, jednoho důstojníka a jednoho civilistu. Dalších devět vojáků utrpělo zranění. Při protiteroristické operaci zabila policie a speciálně jednotky tři teroristy, jeden terorista byl zajat a jeden zraněn. Věk teroristů - od 24 - 30 let.)

Svetozár Plesník: Kazachstán - terorismus a ekonomika…
Foto: Archiv SP
Popisek: Svetozár Plesník

Bezpečnostní složky zareagovaly velice rychle a všichni útočníci byli paralyzováni a následně zadrženi. Nicméně v zemi nadále trvá "žlutý" stupeň teroristického ohrožení. Hlavní důvod k znepokojení v republice Kazachstán je otázka jejího dalšího bezpečnostního vývoje a také to, zda bude země schopna udržet stabilitu. Otázkou se velice vážně zabývá nejen samotný Kazachstán, ale je to velice vážný problém pro jeho sousední země.

Slovo „terakt - teroristický útok" znají v Kazachstánu obvykle jen při zmínce o teroristických útocích v jiných zemích. Dokonce i v prostředí, kde terorismus již vymazal hranice, Kazachstánu se dařilo úspěšně odolávat tlaku tohoto "moru". A to navzdory geografické blízkosti k jednomu ze světových center šíření terorismu - Afghánistánu. Nicméně v neděli 5. června 2016 došlo v Kazachstánu k teroristickému útoku. Naštěstí bezpečnostní síly Kazachstánu reagovaly velice dobře. Podařilo se extremisty zastavit a zabránit velkým ztrátám mezi civilním obyvatelstvem.

Je pozoruhodné, že ve stejném týdnu probíhala rozsáhlá protiteroristická operace v Izraeli, v zemi, jejíž úspěch v boji proti terorismu uznává celý svět. Tato země má velice bohaté zkušenosti z hlediska svého zabezpečení a je připravena pomoci i dalším zemím. I přes všechny tyto zkušenosti, které má Izrael v této oblasti, se tam pravidelně objevují teroristické útoky. V současnosti se u radikálů projevuje veliká drzost a cynismus z hlediska jejich útočnosti na civilní cíle. V Tel Avivu zaútočili dokonce nedaleko objektu ministerstva obrany. Při útoku teroristé zabili 4 osoby a 16 jich bylo zraněno. Izraelské úřady v reakci na uvedený útok zpřísnily bezpečnostní opatření po celé zemi a rozhodly se přijmout další bezpečnostní opatření k obraně své země.

V Kazachstánu se nezačaly dělat opatření jen ke zvýšení bezpečnosti. V co nejkratším čase se vyvinula komplexní bezpečnostní strategie, s cílem předejít a zabránit opakování obdobných teroristických útoků v budoucnosti.

Řešením jednoho problému se nesníží bezpečnostní rizika

Realizace komplexního opatření se netýká jen bezpečnostních orgánů, ale i ministerstva hospodářství a dokonce i problematiky zdravotnictví a sociální ochrany. V rámci boje proti terorismu se v Kazachstánu problematika řeší komplexně a systémově. Na zasedání Rady bezpečnosti vydal prezident Nursultan Nazarbajev pokyn k zpřísnění trestu nejen pro Kazachy, kteří se podílejí na mezinárodních teroristických organizacích, ale i k zjednodušení provedení speciálních operací a posílení kontroly nad prodejem zbraní. Nařídil upravit systém kontroly migrace a zvýraznil důležitost změny systémového přístupu v boji proti nezaměstnanosti.

"Co je to boj proti nezaměstnanosti?" Je to skutečnost, že sociálně znevýhodnění občané budou z bezpečnostního hlediska státu vytvářet živnou půdu pro šíření vlivu destruktivních organizací a z jejich řad se bude náborovat do řad teroristických skupin. V Kazachstánu jsou si tohoto problému naštěstí velice dobře vědomi. Vedení státu ví, že řešením jednoho problému nevyřeší otázku snížení bezpečnostních rizik. Proto se budou každému nezaměstnanému v zemi věnovat individuálně. Prezident Nursultan Nazarbajev nařídil řešit problém nezaměstnanosti ministerstvu zdravotnictví a sociálního zabezpečení, ale i akimatamu (zdejší výkonný orgán) do dvou měsíců.

Ověřená a strategicky komplexní politika Kazachstánu ve všech oblastech boje proti terorismu a proti rozšiřování celosvětové finanční krizi byla vždy klíčovým faktorem pro investiční atraktivity Kazachstánu. Ani tentokrát nedošlo ze strany investorů, navzdory teroristické akci v Aktobe, ke změně investiční politiky. Není to žádné překvapení. Praxe ukazuje, že dopad teroristických útoků na ekonomiku nastane pouze tehdy, když teroristické útoky přestávají vnímat jako něco, co je náhodné a neznámé. To je přesně případ Kazachstánu - "není předpoklad v dalším pokračování uvedených akcí ".

Kazachstán se vypořádal s těmito problémy velice úspěšně

Proti teroristickým útokům není „pojištěna“ žádná země světa. Hlavní otázkou pro investory není skutečnost, zda se v zemi konal teroristický útok či nikoli, ale hlavně jaká je reakce a příslušná opatření úřadů. Hlavní důraz se klade na skutečnost, zda se příslušným institucím podařilo přijmout veškerá nezbytná opatření k zabránění dalších možných budoucích útoků. Kazachstán se vypořádal s těmito problémy velice úspěšně. Z tohoto důvodu bude investiční klima v tomto státě Střední Asie velice příznivé a je tady velký předpoklad ekonomické stability.

Obdobně se ekonomicky udrželo i Španělsko v roce 2004, kdy ekonomika rostla i po teroristických útocích v Madridu. Ve stejném roce byl ekonomický růst více než o 2,5 % a v dalším roce již o 3,5 %. Při tomto neustálém napětí a pravidelných teroristických útocích Strany Basckov (Autonomní společenství v severním Španělsku) přišla země o desetinu HDP. Takových příkladů není v minulosti málo.

Jednotlivé teroristické akce, bez ohledu na jejich rozsah nebo účinek, nemohou způsobit vážné hospodářské škody ve státě a přinutit jeho partnery, stejně jako investory - stávající i potenciální, aby přehodnotily svůj postoj. V případě Kazachstánu - ještě víc. Vedení v Astaně je schopno vytvořit takové podmínky, aby co nejvíce ztížilo a překazilo uskutečnění obdobných teroristických akcí. K tomu pomáhá vysoce účinný otevřený systém řízení, velmi liberální domácí pořádek a minimální byrokracie ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu. Proto události v Kazašské Aktobe budou pravděpodobně důvodem pro zlepšení a zrychlení ekonomického rozvoje.

Aktobe - (kazašsky ) dlouho známé spíše pod ruským názvem Akťubinsk ()) je město v severozápadním Kazachstánu, na řece Ilek - přítok Uralu. Je hlavním a největším městem stejnojmenné oblasti. Žije zde asi 290 000 obyvatel; kromě dominantních Kazachů a Rusů zde mají své komunity také Tataři, Ukrajinci, Arméni, Čečenci, Židé a další.
Město vzniklo okolo stejnojmenné pevnosti založené roku 1891; název pochází z kazašských slov — bílý, — vrch.
Na počátku 20. století byla ve městě zřízena stanice Transaralské magistrály, spojující Orenburg a Taškent.. Slavným rodákem je sovětský kosmonaut Viktor Ivanovič Pacajev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…