Svetozár Plesník: Soud s vrcholným manažerem BTA Bank Kazachstán

15.05.2017 8:32

V Kazachstánu probíhá soud s bývalým vrcholovým manažerem BTA Bank - Zhaksylykovem Zharimbetovem. BTA Banka patříla k největším a nejvýznamnějším bankám v Kazachstánu a v roce 2007 obdržela řadu mezinárodních ocenění. Má za sebou dlouholetou historii a má ryze tuzemský původ bez účasti zahraničního kapitálu.

Svetozár Plesník: Soud s vrcholným manažerem BTA Bank Kazachstán
Foto: JUDr. Svetozár Plesník
Popisek: Kazachstán

Tento vrcholový manažer je podezřelý z tunelování  banky - jako  společník  zločineckého  seskupení  vedené Mukhtarem Ablyazovem.  Způsobena škoda přesahuje částku  12 mld. US dolarů.

Zhaksylyk Zharimbetov je velice zajímavá postava. Po mnoho let byl společníkem a zástupcem  uprchlého  bankéře Mukhtara  Ablyazova. Poté, co v Kazachstánu, Rusku a na Ukrajině (kde působily pobočky BTA Bank) zahájily vyšetřovací orgány  trestní řízení na základě podezření z podvodu, Zharimbetov uprchl z Kazachstánu. Uprchl krátce na to, co  Kazachstán opustil  sám  hlavní bankéř - Ablyazov.

Začátkem letošního roku byl Zharimbetov zadržen tureckou pohraniční stráží s falešným pasem.  Požádal o pomoc  generální konzulát Kazachstánu v Turecku, kde přiznal svojí účast na podvodech. Z důvodu, že  Zharimbetov byl na seznamu hledaných osob Interpolem a sám se vydal   orgánům své  země, nedělal   Istanbul   žádné  překážky a povolil jeho převezení  do vlasti.

V součastné době je  Zharimbetov v Astaně. „Jsem již  unavený neustálým útěkem“, řekl.  Prakticky celých 8 let, kdy uprchl z Kazachstánu, žil  ve Velké Británii, kde získal status uprchlíka. Po celou dobu byl  britským soudem  řešen a  žádán o vyrovnání nároků  BTA Bank. Dne 13. srpna 2009 Vrchní soud v Londýně vydal rozhodnutí a zmrazil  veškerý majetek, který byl ve vlastnictví Mukhtara Ablyazova, bývalého předsedy představenstva BTA Bank Romana Solodchenka a jeho prvního  náměstka Zhaksylykova Zharimbetova.

Po návratu do Kazachstánu se Zharimbetov přiznal ke všem obviněním vedených proti jeho osobě. Přiznal veškeré podvody, na kterých se podílel.  Kromě toho podrobně popsal postupy, podle kterých jejich seskupení provádělo defraudace a vyvádělo  peníze z banky.

Bývalý zástupce Ablyazova popsal defraudační postupy bývalého bankéře, který  udělal z jedné z nejúspěšnějších bank v post-sovětském prostoru „místo“ k čerpání peněz od západních věřitelů k financování projektů v rámci svých vlastních firem. Podle svědectví Zharimbetova, který řídil „kreditní výbor“ a který měl na starosti  úvěrovou politiku BTA Bank  (orgán, který rozhoduje o úvěrové politice banky), zařizoval poskytování úmyslně nesplácených velkých úvěrů.

Dále byla část peněz „vyprána“  v zahraničí prostřednictvím offshore  (daňový ráj  - bylo jich vytvořeno  více než 600), mimo jiné prostřednictvím britské firmy Eastbridge Capital Limited. Další část financí byla „přeměněna“ v hmotný majetek prostřednictvím jím ovládaných společností. Obdobně byla koupena Tower „Eurasia“ v Moskvě, banky v Rusku a na Ukrajině, v Rusku  „Slavinvestbank“ (do roku 2002  „International Bank“ Astana“), dále  na Ukrajině “Ukrajinského Credit and Commercial Bank“.  Tam byla vložena  jednotlivá aktiva, jako je“ Krasnoyarskkrayugl„ nebo Vitino. Jeden z největších projektů společností Ablyazova  bylo  ovládnutí  např. IPG. „Eurasia“ nebo BTA – Moskva s cílem získat obrovské půjčky, na které byly vydány emise ve formě nenávratných úvěrů a  ty byly následně  převedené   do stejných  offshore.  

Prakticky všechny společnosti v offshore, které vlastnil Ablyazov a jeho rodina byli konečnými příjemci všech  benefitů.   

Zhaksylyk Zharimbetov řekl, že Ablyazov zapojil do utajovaných obchodních aktiv svého zetě  Ilyasa Hrapunova, na kterého převáděl část  finančních prostředků, stejně jako  na jeho bratrance  Rawa  Shalabaeva.

Výpověd Zharimbetova  potvrzují údaje, které byly  zjištěny  při vyšetřování případu. Proběhlo dlouhé 8leté prověřování informací, jak na území Kazachstánu, tak v několika zemích v zahraničí s cílem zjistit propojení finančních toků, včetně spolupráce s FATF (Financial Action Task Force).

Je velice zajímavé, že sám Mukhtar Ablyazov nejen, že  neuznává a  odmítá pravdivost výpovědí svého bývalého náměstka, ale obviňuje úřady Kazachstánu z provedení „zvláštní operace na území jiného  státu“, kde tajné služby  Astany  údajně nelegálně unesly Zharimbetova  a všechny uvedené  důkazy získaly jeho mučením.  

A to navzdory všem skutečnostem, které potvrdil sám Zharimbetov, že se dobrovolně přihlásil Kazašským úřadům. Několik týdnů po jeho deportaci do vlasti byl propuštěn z vazby na kauci. To znamená, že téměř dva měsíce před zahájením soudního řízení se pohyboval na svobodě. „Nikdy již nebudu utíkat, jsem velice unavený, nechci být psancem v cizí zemi, zůstanu tady doma“, řekl Zharimbetov na tiskové konferenci krátce po svém návratu.

Dodal, že je snaha zpolitizovat jeho případ. „Vím, že někteří lidé, jako Mukhtar Ablyazov a některé nevládní organizace, jako je “Otevřený dialog“, se snaží celou situaci zpolitizovat.  Myslím, že v mém případu se nejedná o politický podtext,  ale uvedené organizace to dělají především pro své zviditelnění. Já s tím nemám nic společného“ , řekl.

Mimochodem  Zharimbetov uvedl, že Ablyazov organizoval „vývoz“ svých společníků  z území republiky a následně finančně podporoval  jejich pobyt v zahraničí. Podle informací od Zharimbetova obdrželi měsíčně  10.000 US dolarů a další podporu na bydlení. „Proplácení  této velké  finanční podpory pro uprchlé probíhalo na základě  rozhodnutí pana Ablyazova na návrh Ketebaeva Muratbeka (jednalo se o nejbližšího důvěrníka Ablyazova), který se zabýval problematikou  uprchlíků z Kazachstánu, mj. tyto uprchlíky nazýval - opice s granátem.“

Zhaksylyk Zharimbetov přiznal částečně svoji vinu - „Plnil jsem úkoly podle pokynů Ablyazova,  svedl mě na scestí. I tak přiznávám  svoji vinu.“

Zdůrazňuji, že organizované zločinecké  seskupení v čele s bývalým šéfem BTA Bank Mukhtarem  Ablyazovem  a bývalým předsedou a  prvním náměstkem  BTA Bank Zhaksylykem  Zharimbetovem způsobilo velkou defraudaci v BTA Bank. Celková škoda, kterou způsobili  kazašským bankám se pohybuje kolem  7,5 miliard US dolarů. Celková výše škody, kterou způsobilo uvedené zločinecké seskupení Ablyazova v dalších zemích (Kazachstán, Rusko, Ukrajina, Velká Británie) přesahuje  částku 12 miliard US dolarů.

Mukhtar Ablyazov v současné době žije ve Francii. Francie odmítla jeho vydání do Ruska a Ukrajiny s tím, že  se jedná o „politického uprchlíka“. Uvedená kriminální kauza není politická, což v tomto případě potvrzují i soudy v mnoha dalších zemích, včetně soudu evropských  a uznávají,  že  Ablyazov a jeho společníci  jsou „zločinci“  velkého rozměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…