TOP 09: Máme líné poslance?

29.03.2012 6:38

Jedna ze základních myšlenek strany TOP09 se skrývá pod písmenem „O“ jako odpovědnost. Od odpovědného člověka se očekává, že bude svou práci vykonávat svědomitě a rozhodně nebude lenošit. Splnili poslanci TOP09 toto očekávání v minulém roce?

TOP 09: Máme líné poslance?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsednictvo TOP 09

Pohled na seznam nejpilnějších poslanců nepotřebuje komentář – šest z osmi nejpracovitějších poslanců za uplynulý rok pracuje jménem voličů TOP09. Podle statistiky zpracované občanským sdružením Kohovolit.eu se šestice zúčastnila minimálně 97% všech hlasování během roku 2011, nejméně absentující poslanec Luděk Jeništa (TOP09) dokonce vyjádřil svůj názor pomocí hlasovacího tlačítka na 99% návrhů zákonů.

Druhý nejpilnější poslanec Rudolf Chlad (TOP09) se zúčastnil 2057 jednotlivých hlasování z 2073. „Asi jinak neumím pracovat, byl jsem zvyklý stejně  celý život u Horské služby, které jsem byl náčelníkem, a asi se to u mě už nezmění,“ říká bývalý záchranář, který v současné době předkládá zákon o bezpečném pobytu na horách.

Poslanecký klub TOP09 však není jen o šesti nejpilnějších – hned jedenáct dalších zástupců strany v Poslanecké sněmovně sedělo a aktivně hlasovalo o více než 90% návrhů.  Poslanci strany TOP 09 se tak účastnili 83 procent všech hlasování, kterých ve sněmovně vloni bylo celkem 2073.

Účast poslanců na hlasování v roce 2011

Jméno        Příjmení        klub         hlasoval/a %         hlasoval/a
Luděk         Jeništa          TOP 09          99                     2059
Rudolf        Chlad             TOP 09          99                     2057
Vladimír      Koníček        KSČM             98                     2029
Jaroslav      Martinů         ODS                98                     2028
Michal          Janek            TOP 09          98                     2026
Josef           Cogan           TOP 09          98                     2023
Zdeněk        Bezecný        TOP 09          98                     2022
Ladislav       Jirků              TOP 09          97                     2020

Nejen hlasování, ale i komunikace s občany

Člověk může získat pocit, že politici žijí ve vlastním světě a s občany nemají nic společného. TOP09 se tento názor snaží aktivně změnit – její poslanci jednoznačně podpořili omezení imunity a chtějí privilegium omezit ještě více: „Pro TOP 09 je takové omezení imunity prvním krokem k odstranění přežitků, které nesmyslně rozdělovaly společnost na privilegované a neprivilegované. Zrušení doživotní imunity je ale jen naznačením směru, kudy bychom se měli vydat. Je načase otevřít debatu nad imunitou jako takovou, respektive na její šíří. Podle mého by se měla vztahovat jednoznačně na projevy ve Sněmovně, ostatní oblasti tak jednoznačné nejsou,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Kromě omezení imunity se poslanci TOP09 snaží být co nejblíže těm, pro které pracují – občanům. Občanská iniciativa KohoVolit.eu provozuje e-mailovou bránu NapisteJim.cz, jejímž prostřednictvím mohou občané poslancům a senátorům zasílat dotazy. Podle informací iniciativy bylo odesláno přes 3000 zpráv, odpovědí dorazilo přibližně 700. Z výsledků vyplývá, že nejčastěji odpovídají zákonodárci TOP 09, naopak ČSSD a KSČM na dotazy příliš často nereagovaly.

Nejčastějším adresátem byl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který odpověděl v 55 procentech případů. Hůře si vedli čelní představitelé Věcí veřejných (VV) - strany, která se tituluje jako partaj přímé demokracie. Předseda VV Radek John odpověděl z 60 dotazů na 13 zpráv (22 procent), vicepremiérka Karolína Peake pouze na dvě zprávy z 60 a ministr školství Josef Dobeš se neobtěžoval odpovědět dokonce na žádný e-mail z celkových 39 přijatých zpráv. Podobně laxně k dotazům přistoupili například poslanci Marek Benda (ODS, nula odpovědí na 42 zpráv) či Lubomír Zaorálek z ČSSD (nula odpovědí na 37 zpráv). Poslanci VV - strany hájící prvky přímé demokracie - se s odpověďmi příliš neobtěžovali. Naopak velmi aktivní byli členové předsednictva Starostové a Nezávislí (ve sněmovně v klubu TOP 09) Petr Gazdík (odpověděl na všech 32 zpráv) a Stanislav Polčák (odpověděl na 90 procent e-mailů).

TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…