Tatjana Richterová: Obavy ze zhoršení dostupnosti a kvality služeb Finanční správy jsou zbytečné

07.08.2019 17:44

Obavy hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, který na sociálních sítích a potažmo na stránkách Parlamentních listů vyjádřil názor, že plánovaná optimalizace pracovišť finančních úřadů povede ke zhoršení služeb občanům, považuji za přehnané, a to hned z několika důvodů.

Tatjana Richterová: Obavy ze zhoršení dostupnosti a kvality služeb Finanční správy jsou zbytečné
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Finanční správa v rámci zvýšení své efektivní činnosti navrhuje od roku 2020 úpravu organizačního zajištění činností u 34 pracovišť. V rámci tohoto opatření nebude žádné pracoviště finančního úřadu zrušeno, některá ale budou dále fungovat v rámci tzv. režimu 2+2. V tomto režimu budou zajištěny činnosti pracovišť v úředních dnech dvěma pracovníky a v případě potřeby, například při odevzdávání daňových přiznání, budou pracoviště personálně posíleny. Rozsah služeb, které budou tyto pracoviště poskytovat, zůstane zachován.

První vlna optimalizace finančních úřadů proběhla již v roce 2016 a v režimu 2+2 již 3 roky úspěšně funguje 23 územních pracovišť. U těchto pracovišť došlo ke zvýšení efektivity a nedošlo ke snížení dostupnosti a rozsahu poskytovaných služeb.

Česká republika má navíc v porovnání se sousedními státy jednoznačně nejhustší síť územních pracovišť, a to 20,5 na 1 milion obyvatel. Například Slovensko má na 1 milion obyvatel 14,8 kontaktních míst, Polsko 10,8 a Rakousko pouze 8. Vysoký počet pracovišť, respektive jejich vysoká roztříštěnost v České republice, způsobuje neefektivnost provozu zejména u nejmenších územních pracovišť.

Musím upozornit, že zatím se jedná pouze o předběžný návrh na optimalizaci pracovišť, o kterém Finanční správa aktivně komunikuje, a to jak se zástupci obcí, tak i se Svazem měst a obcí, s jehož zástupci proběhlo jednání minulý týden. V průběhu nadcházejících týdnů proběhnou jednání se starosty všech měst a obcí, kde mají sídla územní pracoviště, kterých by se měla nadcházející optimalizace týkat. 

Jsem osobně připravena konzultovat a vyslechnout jejich případné návrhy či stanoviska a až po ukončení těchto jednání, bude moci Finanční správa definitivně rozhodnout, která pracoviště budou převedena do optimalizovaného režimu.

Očekávám, že se zástupci Libereckého kraje proběhne v nejbližší době setkání, kde jim ráda vysvětlím postoj Finanční správy. Ráda bych se ještě upřesnila, že jsem již starosty Libereckého kraje pozvala na jednání dne 25. 7. 2019 a toto jednání bylo ze strany starostů odmítnuto.

Tatjana Richterová, generální ředitelka FS ČR


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.