Tereza Spencerová: Čínské zjevení na Blízkém východě

28.01.2016 11:11

Je zřejmé, že hlavním čínským zájmem je upevnit svou ekonomickou pozici na ropném Blízkém východě, který by byl klidný a stabilní, nicméně rozsah čínské „soft power“ je přece jen mimo schopnosti běžného evropského uvažování.

Tereza Spencerová: Čínské zjevení na Blízkém východě
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Co jsem tak za dlouhé roky vypozorovala, ve většině případů platí, že běžný Egypťan je s to strávit klidně několik hodin v šíšárně diskusemi nad kafem, když by mu ale někdo přikázal, aby někde čtvrt hodiny poseděl a nic nedělal, okamžitě vyletí jako čertík. Obzvláště patrné je to v zácpách, které jsou tu už součástí života – auta stojí v několika řadách a vlastně i směrech, objektivně nemají ani centimetr, kam by se mohly protlačit, všem je to jasné, ale většina řidičů přesto vztekle troubí a nadává těm před sebou, že se nejede… Nesmí se totiž ztratit ani vteřina! Yalla emši!

Minulý týden byla ale zácpa trochu jakási jiná a chvíli mi docházelo, v čem. Řidič taxíku byl v klidu! Po dobrých pěti minutách mi vysvětlil, že prý stojíme, protože za egyptským prezidentem přijel čínský prezident, a to počkat musíme, aby kdesi v centru mohla projet vzácná kolona. Teprve v tu chvíli jsem si všimla egyptských a čínských vlajek nad kruhovým objezdem kousek před námi – bylo bezvětří, visely schlíple... Už den předtím doprava kolabovala v centru kolem obšancované budovy obchodní komory, kde spousta policistů a vojáků vytvářela klid řadě čínských ministrů a náměstků a finančníků, kteří prezidentovi Si Ťin-pchingovi vytvořili předvoj finalizující vše potřebné.

Nakonec se to čekání v zácpě zcela určitě vyplatilo, protože podepsaných smluv je na desítky, zvažované investice – například do průmyslové zóny v oblasti Suezského kanálu (nejspíš hned vedle plánované průmyslové zóny ruské) – se počítají v desítkách miliard dolarů a vyhlídka na pracovní místa – asi to nejdůležitější, co dnes Egypt potřebuje – je reálná. A zvedá lidem náladu. Podobně ale dopadla i jednání čínského prezidenta v dalších dvou zemích na jeho blízkovýchodní cestě, tedy v Saúdské Arábii, kde se nejspíš zmínil i o tom, že podporovat džihád vůbec není hezké, a Íránu, kde rovnou otevřel „novou kapitolu“ vzájemných vztahů.

Suma sumárum, Čína během prezidentovy návštěvy ve třech nejdůležitějších zemích současného Blízkého východu nabídla 15 miliard dolarů v rámci speciálních půjček na industrializaci Blízkého východu, dalších 10 miliard tvoří půjčky komerční, dalších 10 miliard půjčky běžné, nemluvě o blížící se smlouvě o volném obchodu s Perským zálivem a „bokovce“ v podobě 25 miliard dolarů vložených do společného fondu se Spojenými arabskými emiráty a Katarem „primárně k investicím do tradiční energetické infrastruktury a průmyslu vyspělých technologií“ na Blízkém východě. Je pak opravdu jen náhoda, že se zrovna Emiráty, jeden z hlavních obchodních partnerů Turecka, které rovněž podporuje džihád včetně Islámského státu, začaly zrovna nyní od Ankary odvracet a že třeba Dubaj – v době pokračující rusko-turecké roztržky -- hodlá investovat dvě miliardy dolarů do ruských přístavů? A že se právě Katar energicky sbližuje s Ruskem, což může předznamenávat nejen ochotu obou dosud protichůdných ideologií ke kompromisům, ale především i změnu katarského kursu v syrské válce?

Samozřejmě, že formulace o „investicích do tradiční energetické infrastruktury“, nemluví o ničem jiném než o ropě, což značí, že Si Ťin-pching hodil další seriózní výzvu základům západní ekonomické a politické hegemonie, která stojí (a nejspíš jednou i padne) na prosté recyklaci petrodolarů. Je ale vinou samotného Západu, že na Blízký východ nepřichází s širokou škálou nabídek ke spolupráci a dál se setrvačně omezuje na miliardové dodávky zbraní, které na jedné straně jen zesilují výbušnost regionu, prodlužují války a navyšují počty mrtvých, zatímco pomáhají pouze domácím západním producentům, v případě USA pohříchu posledním, kteří úspěšně produkují ještě něco vůbec hmatatelného. A tak Čína vstupuje na Blízký východ, který byl tradičně doménou Západu, a to hodně velkoryse a pro místní i lákavě – přece jen vidina pracovních míst je pro všechny zdejší režimy topící se v sociálních problémech mnohem zajímavější, než západní setrvačnosti „kupte ještě dvě stíhačky a třetí vám přihodíme zadarmo“.

A právě v tomto ohledu se Siova návštěva v Káhiře ukázala být svého druhu zjevením. V projevu na půdě Ligy arabských států 21. ledna totiž čínský prezident jasně ukázal, že Čína je fakt jiná – ani jednou v něm totiž nezmínil Islámský stát, který se pro mnohé stal synonymem Blízkého východu a jeho budoucnosti. Namísto o Daeši, který zahájil teroristické akce už i na čínském území, mluvil o „blízkosti“ mezi Čínou a arabským světem a posléze se v íránských médiích vyslovil se pro „společné vylepšování společné jasné budoucnosti“. Při pohledu na současný Blízký východ s jeho válkami, nestabilitou a nejistou budoucností znějí čínské vize až „mimoňsky“, ale svou „revolučností“ jsou velezajímavé: Čína kupříkladu odmítá použití síly při řešení regionálních problémů; odmítá západní koncept sfér vlivu; slibuje respekt vůči „přání a roli“ místních stran, sousedních zemí a regionálních organizací a odmítá vnucovat „řešení zvenku“; navrhuje společné hledání „všeobjímající strategie“ k řešení „symptomů a příčin“ terorismu; avizuje respekt k „národním podmínkám“, a to jak historickým a kulturním, tak i ekonomickým a společenským; má ideu „akčního plánu“ upevnění industrializace v regionu… V prokliku výše je výčet delší, ale už jen tyto body dokládají, že asijská Čína se rozhodla k Blízkému východu přistoupit s řádově větší velkorysostí, než by toho byly (z různých důvodů) schopni „křesťané“, ať už bude řeč o Západu v čele s USA, nebo o Rusku. Na rozdíl od nich Si připomíná, že „čínské a arabské civilizace měly vždy své vlastní systémy a odlišnosti, přesto obě zosobňují obecné ideály a touhy lidstva po rozvoji a pokroku a obě razí hodnoty typu umírněnosti, míru, odpouštění, tolerance a sebezapření. Měli bychom prosazovat dialog mezi civilizacemi v duchu inkluzivnosti a vzájemného poznávání a poznávat vzájemně své hodnoty s ohledem na kulturní tradice, které jsou dodnes relevantní, coby pozitivní ukazatele pro dobré vztahy.“

Jak shrnují některé analýzy, namísto vojenských řešení konfliktů na Blízkém východě, v nichž ale Peking jinak tradičně podporuje Moskvu, přichází Čína s ideou čínsko-arabského výzkumného střediska nebo Fóra pro prolupráci mezi Čínou a arabskými státy, které by se měly zabývat „intercivilizačním“ dialogem, možnostmi likvidace terorismu a mimo jiné počítá s „výměnnými pobyty stovky významných náboženských učenců“ nebo s pomocí při výcviku policejních a jiných sil.

Je zřejmé, že hlavním čínským zájmem je upevnit svou ekonomickou pozici na ropném Blízkém východě, který by byl klidný a stabilní, nicméně rozsah čínské „soft power“, s níž se chce stát hybatelem regionu, je přece jen mimo běžné evropské uvažování (tím spíš v době migrační krize). V plánu je třeba projekt Hedvábné stezky překladové literatury, v jejímž rámci má být přeložena stovka klasických titulů z obou stran, nebo „výcvikový program“ pro tisíc „mladých arabských lídrů, nebo pozvání 1500 „lídrů arabských stran“ do Číny, nebo 10 tisíc stipendií a 10 tisíc zácvikových míst pro studenty a experty z arabských zemí, nebo propojení více než stovky kulturních institucí, nebo vybudování 11 konfuciánských center na Blízkém východě, nebo zahájení 183 leteckých linek týdně mezi Čínou a Blízkým východem, nebo vzájemné návštěvy desítky tisíc čínských a arabských umělců…

Zkrátka, kdo tady během pár let ještě nebude umět čínsky a nebude mít nějakou vazbu na Peking či Šanghaj, bude si připadat tak trochu nadbytečně. Mimochodem, v Káhirském muzeu jsem se zájmem sledovala mladého egyptského průvodce, který v jejich rodném jazyce vysvětloval dějiny své země skupince čínských turistů. Mluvil rychle, neškobrtal a „jeho Číňané“ mu očividně rozuměli dobře, neboť uznale přikyvovali… Jeho budoucnost může být fakt zajímavá.

A aby toho nebylo málo, kromě velkorysé ukázky jinakosti Si Ťin-pching – nejspíš v rámci výmluvného gesta vůči USA a jejich „tažení“ do jihovýchodní Asie – ještě z Teheránu vzkázal, že dlouho odkládané členství Íránu v neustále se rozrůstající Šanghajské organizaci pro spolupráci je už na spadnutí. Stvrzovat bláhovost tezí, podle nichž prý se Írán po zrušení sankcí z vděčnosti vrhne do náručí právě USA, které tyto sankce udržovaly při životě tak dlouho, snad Si takhle nahlas ani nemusel… Ale když se k ťafce naskytne skvělá příležitost, proč jí nevyužít, že?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…