Tereza Spencerová: Kyjev musí na členství v EU a NATO zapomenout

10.03.2016 18:44

Pro západní svět jsme vhodní jen jako kolonie, která nezvedá hlavu a dělá vše, co se jí nařídí, připouštějí na Ukrajině.

Tereza Spencerová: Kyjev musí na členství v EU a NATO zapomenout
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Svým způsobem to bylo v posledních měsících čím dál jasnější. V prosinci americký viceprezident Joe Biden přímo v Kyjevě tamním „špičkám“ sdělil, že jsou „nejzkorumpovanější vládou na světě“, načež jinak státotvorný deník Ukrajinská Pravda konstatoval: „Problémem Ukrajiny není to, že další moc prokázala svou naprostou neschopnost řešit naléhavé problémy státu a společnosti“, ale v tom, že „neefektivní vláda nemá efektivní alternativu“. V únoru pak ukrajinská oligarchie prokázala svou sílu, když zabránila Evropské unii odvolat už zcela zdiskreditovaného premiéra Arsenije Jaceňuka, načež Západ nad „svou“ Ukrajinou znovu zlomil hůl.

Důkazů svědčících o realitě začalo přibývat. Kyjev prohrává v nizozemském referendu o asociaci s EU, další ranou je fakt, že některé členské státy EU trvají na „přehodnocení“ protiruských sankcí, a jediným partnerem Kyjevu se ukazuje být turecký prezident Recep Erdogan, spojenec v protiruském „boji“, s nímž chce ukrajinský prezident Petro Porošenko ambiciózně „stabilizovat region, obnovit respekt k mezinárodnímu právu a předejít dalšímu porušování lidských práv na Krymu, na Donbasu, v Sýrii a tak podobně“. Do toho všeho Spojené státy a Mezinárodní měnový fond tiše přiznávají, že znovu vsadily na špatné loutky a avízují změnu v čele kyjevské vlády – Jaceňuka by prý „už co nevidět“ měla nahradit dosavadní ministryně financí Natalia Jaresková, držitelka amerického pasu. Co se tím pro Kyjev změní, není jasné.

A nyní předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker otevřeně tvrdí: „Ukrajina určitě nebude s to být členem EU nebo NATO v dalších dvaceti až pětadvaceti letech.“ S ohledem na skutečnost, že v takovém horizontu už nemusí existovat ani EU, zní tento verdikt zcela jednoznačně. V každém případě tím Juncker vzkazuje, cosi, co poslanec prezidentské frakce v parlamentu Vadim Denisenko připustil už před pár dny: „Bohužel žijeme v iluzi jakéhosi idealistického světa, v němž nám dobří a hodní Evropané nebo Američané pomáhají vybřednout z krize. Pro západní svět jsme ale vhodní jen jako kolonie. Kolonie, která nezvedá hlavu a dělá vše, co se jí nařídí. Kolonie, která by měla produkovat něco obilí, trochu bojovat s korupcí a dodávat do sousedních zemí levnou pracovní sílu. A v případě nutnosti se země může stát válečným nárazníkem proti Rusku.“ Nicméně se zdá, že v dohledné době ke zničení Ukrajiny v rámci války Západu s Ruskem nedojde, protože USA podle všeho nechtějí konflikt eskalovat. Pentagon proto argumentuje tím, že smrtící zbraně kyjevské armádě nedodává kvůli její nízké bojeschopnosti, což je svého druhu rovněž ohodnocení stavu, v němž se ukrajinský stát nachází.

Německý Die Zeit rozvádí dopady Junckerových slov a dochází k závěru, že Evropské unii „nezbude než vrátit Ukrajinu do historického spojení s Ruskem“. „Juncker řekl pravdu, o níž se raději mlčelo, nebo se dokonce zcela popírala. Spočívá ve skutečnosti, že Ukrajina ještě dlouho nebude s to dosáhnout stavu, který by jí umožnil vstoupit do rodiny Západu,“ píše list s tím, že Ukrajina není ničím jiným než zkrachovalým státem, vydrancovaným, kleptokratickým státem, který pro své vlastní účely zneužívají prodejní byrokraté a bohatí oligarchové. Korupce jen kvete, justice je sluhou vládnoucí mafie, právní stát neexistuje, situace v ekonomice se zhoršuje, reformy se nekonají a prezident s premiérem jsou na nože, zatímco ministři, kteří by reformy provádět chtěli, raději podávají demise a k tomu chybí i ochota plnit minské dohody, shrnuje ukrajinský obrázek Die Zeit. Podle jeho názoru musí nyní EU z reality vyvodit důsledky, a k nim patří i navrácení Ukrajiny do „historicky ustavených vazeb s Ruskem“. Prý to nebude žádné podbízení se Rusku a jeho ambicím, ale krokem k obnově rovnováhy zájmů s Ruskem.

List připomíná Kissingerovu tezi, podle níž může Ukrajina prosperovat jen za podmínky, že se nepřidá ani k jedné straně a místo toho se mezi nimi stane mostem. „Pokud má Ukrajina zůstat objektem konfrontace mezi Východem a Západem,“ soudí Die Zeit, „pak budou veškeré perspektivy vytvoření mezinárodního systému spolupráce mezi Ruskem a Západem – a především Ruskem a Evropou -- zničeny na desítky let dopředu.“ 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…