Testosteron: Putinovy preventivní kroky proti majdanu v Rusku. Podaří se?

19.07.2016 21:57

V posledních týdnech došlo v Rusku k zatčení několika vysoce postavených úředníků, kteří byli obviněni z korupce. Nejvíce se mluvilo o zatčení kirovského gubernátora Nikity Bělycha. Ten byl zadržen kvůli podezření z přijetí dalšího úplatku ve výši 400 tisíc euro.

Testosteron: Putinovy preventivní kroky proti majdanu v Rusku. Podaří se?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Jak uvádí Fort Russ letos bylo na území Ruské federace zatčeno několik vysoce postaveních úředníků a politiků. Mezi nimi jsou např. starosta Vladivostoku Igor Puškarev, starosta sachalinského obvodu Alexandr Chorošavin a náměstek ministra kultury Grigorij Pirumov. Všechna obvinění se týkala korupce a zneužití moci. Připočteme-li k tomu i loňský rok, tak počet zadržených dá dohromady několik desítek, ne-li stovek lidí.

Nikita Bělych je obviňován ze styků s proamerickým opozičníkem Alexejem Navalnym a dalšími Putinovými odpůrci v pobaltských státech. Bělych je rovněž chráněncem Anatolije Čubajse, autora ruské privatizace, který napomohl k vytvoření třídy oligarchů. Pracovali pro něj jako poradci pracovníci americké CIA a sám Čubajs je považován za jednoho z největších zástupců amerického lobby v Moskvě. Bělych ještě jako gubernátor přispěl k tomu, že se Kirovská oblast stala jednou z nejvíce zkorumpovaných oblastí v Rusku.

Hromadná zatýkání jsou vnímána rovněž jako kroky, které mají zabránit případnému rozkolu ve vládních kruzích. Tímto způsobem Rusko nechce dopustit, aby došlo ke scénáři, který se odehrál na Ukrajině v době prezidenta Janukoyče, tzv. euromajdanu, tedy ze západu řízeným masovým protestům, jež vedly ke svržení vlády. K pokusu o něco podobného by mohlo v Rusku dojít v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami.

Zdroj: fort-russ.com

Vyšlo na freeglobe.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…