Tomáš Haas: Co před svými občany tají evropské vlády? Zneužívání dětí imigranty ve velkém

05.05.2016 12:39

Sexuální násilí patří mezi věci, které před evropskými občany vlády zemí Evropské unie tají. A media se takovým zprávám vyhýbají a obvykle se o nich veřejnost dozví jen náhodou a je potom, co taková zpráva unikne, nebo ji zveřejní nějaký nezávislý server, nebo zahraniční tisk.

Tomáš Haas: Co před svými občany tají evropské vlády? Zneužívání dětí imigranty ve velkém
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Vybral jsem dva příklady téměř epidemií sexuálního násilí. První je několik let starý, je z roku 2014 a popisuje události v britském Rotherhamu mezi 2007 až 2013, ale je natolik typický, že jej uvádím stejně. Je to rovněž důkaz, že nejde o něco nového. Zatajování a bagatelizace je téměř normou pro státní orgány a media v západní a severní Evropě.

Pokud jsou vůbec veřejnosti oznámeny, je to obvykle v místním tisku a celkový obraz si musíte sestavit důkladným studiem medií a kompilovat jednotlivé útržky informací.

Připravil jsem dvoudílný popisu situace, z Velké Británie, a Německa. Oba jsem převzal z tisku, první z britského (referovala o něm, potom, co se vše provalilo, dokonce Česká televize (!).

Druhý díl je popis událostí které se staly tento rok v Německu. Má dvě části, tou první je popis největších incidentů a prohlášení policistů a politiků, druhý, který je třetím pokračováním tohoto textu, je prostý výčet incidentů za první dva měsíce tohoto roku, od začátku ledna a nočního masového násilí v Kolíně nad Rýnem , Hamburku a Stuttgartu, kdeo silvestrovské noci více než tisíc migrantů sexuálně napadlo stovky německých žen.

Část I:

Zneužívání dětí ve velkém, anglický Rotherham je v šoku

Rotherham - Nejméně 1 400 dětí bylo v anglickém městě Rotherham vystaveno mezi lety 1997 až 2013 „otřesnému“ sexuálnímu zneužívání. Zprávu si nechala udělat městská rada. Unášeny, bity, prodávány a znásilňovány měly být i děti ve věku kolem 11 let. Vychází najevo, že úřady rozsah problému tušily, ale vyšetřování se vyhýbaly - obávaly se, že by byly nařčeny z rasismu. Většina pachatelů totiž pocházela z Pákistánu.

Starosta Roger Stone už oznámil, že přijímá politickou odpovědnost a s okamžitou platností odstupuje z funkce. Podezření, že se ve městě zneužívá hodně dětí, se objevila již v letech 2002 a 2006. Celkem byly na toto téma vypracovány tři úřední zprávy; policie k tomu ale tehdy přistupovala liknavě, uvedla autorka nové zprávy Alexis Jayová. První byla smetena ze stolu, protože policejní důstojníci údajům odmítali uvěřit. Ostatní dvě byly podle Jayové ignorovány.
„Nikdo nezná skutečný rozsah pohlavního zneužívání dětí v Rotherhamu v uplynulých letech. Náš odhad je, že během období od roku 1997 do roku 2013 šlo asi o 1 400 sexuálně zneužitých,“ konstatovala Jayová s tím, že je „těžké popsat děsivou povahu zneužívání, které oběti musely vytrpět“.

Pákistánci ve čtvrtmilionovém Rotherhamu vyzvedávali dívky ve školách nebo dětských centrech. Vozili je taxíky, dávali jim dárky a předstírali vztah. Následovalo však opakované znásilňování mnoha muži a zastrašování. Pachatelé prý děti polévali benzinem a vyhrožovali, že je zapálí. Také jim vyhrožovali zbraněmi. Objevovaly se i případy brutálního znásilnění – oběti se ale bály cokoli komukoli říct, aby nepřišla odplata.

Za sexuální trestné činy spáchané na mladých dívkách bylo v roce 2010 odsouzeno celkem pět mužů z města. „Chtěl bych se omluvit obětem sexuálního vykořisťování, které se nedočkaly služeb, které od policie očekávaly. Jsme si plně vědomi našich předchozích chyb,“ prohlásil šéf místní policie Jason Harwin.

Většina pachatelů byla oběťmi popsána jako „Asiaté“. „Někteří lidé popsali nervozitu obětí, které se bály označit etnický původ svých trýznitelů kvůli tomu, aby nebyly obviněny z rasismu,“ píše se ve zprávě.

„Kolektivní pochybení politiků a policejního vedení je očividné. Od začátku bylo stále jasnější, že sexuální zneužívání dětí bylo v Rotherhamu vážný problém,“ řekla na tiskové konferenci bývalá vedoucí sociální poradkyně skotské vlády Jayová. Městská rada podle ní věc podcenila, nespojila se a nejednala s místní pákistánskou obcí.

Vyšlo na euportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…