Tomáš Haas: Jestli to bude takto pokračovat, ODS zmizí ze světa

16.06.2017 21:06

Po každých volbách jsme slyšeli totéž, co slyšíme dnes - ODS se změnila, ODS se reformovala a ODS je jiná, nová. A nezměnilo se nic.

Tomáš Haas: Jestli to bude takto pokračovat, ODS zmizí ze světa
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Proč to děláš Tomáši,

"Proč píšeš bláboly a přes ně útočíš na ODS dneška, která rozhodně nemá nic společného s tím, o čem píšeš. Nevím o tom, že by ODS propagovala přímou demokracii jako Okamura, Jde jí o zlepšení demokracie u nás, o odbourání spousty byrokratických nesmyslů, které demokracii ničí. Ano, uznávám, nedbá rad tvého guru Klause, a proto je , dle tebe hodna odsouzení. Jsou tam totiž lidé, kteří mají vlastní názor, tak se do nich přestaň trefovat. Už si na mě možná nepamatuješ z desítky, dost často jsem ti oponovala."

Pro vysvětlení, na "desítce‘“, desáté pražské čtvrti, jsem dva či tři roky v první polovině devadesátých let, byl předsedou oblasti. To bylo před tím, než jsem znovu odjel za moře.

Nebudu odpovídat na tu přímou demokracii, ten text je o všech stranách, nejen ODS a máme zde strany, a voliče, kteří "přímou demokracii"' chtějí, vidí ji jako lék pro všeobecný marasmus naší politiky. Já s nimi nesouhlasím a ten paragraf byl určen pro ně.

Ale děkuji za dotaz. Já ty "bláboly" píši již deset let. A od té doby ODS ztratila díky tomu, že postupně ztratila jejich důvěru, již 1500000, slovy jeden a půl milionu voličů. V této malé zemi s deseti miliony obyvatel.

Ale kdykoliv se ozvala kritika, ať už má, nebo kohokoliv jiného (nebyl jsem sám) tak byla reakce od vedení ODS žádná a od "loyálních členů" stejná jako ta Tvoje.
Já se přesto, že mně mnoho lidí v ODS nenávidí, snažím ODS pomoci.

Marně.

Po každých volbách jsme slyšeli totéž, co slyšíme dnes - ODS se změnila, ODS se reformovala a ODS je jiná, nová.

A nezměnilo se nic.

Podívejte se na složení Výkonné rady, nejvyššího orgánu mezi kongresy.

Je stále tatáž už snad deset let.

Snaží se snad získat své bývalé voliče, kteří ODS zklamaně opustili? Zdá se, že o ně nemají zájem.

Asi si myslí, že získají nové voliče.

Odkud ale přijdou?

Myslí si snad, že si je získají tím, že se budou distancovat od svého zakladatele a dlouholetého předsedy a zásad a principů, které své straně vtiskl?

Myslí si snad, že když budou bušit na dveře pražské kavárny a dožadovat se vstupu, přijmou je staří štamgasti mezi sebe a pohrnou se do volebních místností s hlasy pro „novou“ ODS?

Voliče má přesvědčit to, že ODS půjde do voleb s novým programem. Jenže ten program může být sebelepší, když jej lidem nabízí ty samé zprofanované tváře a když slyší, že ti, kdo opustili ODS potom, co přestali věřit, že ODS je opravdu schopná se změnit, jsou škůdci a zrádci, pohrnou se zpět?

Ne, vedení ODS se smířilo s tím, že se ze strany stala, jak jsem dlouhé roky varoval, marginální malá strana a potenciální vycpávka koalic, která se, aby si nikoho nepohněvala, chová přísně politicky korektně a na úrovni krajů vstupuje do koalic. Na celorepublikové úrovni vyčkávají. Předseda Fiala odpověděl na přímou otázku, zda by ODS šla do vládní koalice s ANO tím, že zarecitoval, jaký skvělý program bude ODS mít. Na otázku neodpověděl.

O své bývalé voliče ODS evidentně nemá zájem. Nikdy je neoslovila, nikdy se za svůj přístup neomluvila. Pro stranu jsou stále desertéry, zrádci a renegáty. Znovu připomínám, že jich je jeden a půl milionu. Kdyby se jen polovina z nich k ODS vrátila, ODS by se stala stranou s největší podporou voličů. ODS ale dělá vše proto, aby se nevrátil nikdo z nich.

Členové a voliči ODS se stali relativně malou, a protože jde o "skalní" voliče, stále víc "loyální" skupinou, úměrně k tomu, jak jich ubývá. A jsou tím víc odmítaví k jakékoliv kritice. Pochybuji, že větší část z nich má vlastní názor. Nedávají o něm vědět. Ten se dnes ostatně v ODS neujme. Ne, že by byl zakázán, ale ten kdo jej má si o něm může povídat doma pod peřinou. ODS diskuzi nesnáší.

Zvláště ne o svých problémech. Když se stal předsedou ODS Petr Fiala, od kterého jsem jako mnoho jiných, očekával změnu, analýzu problémů ODS a kroky k jejich řešení, první slova která jsem od něho slyšel, byla "Jen ne žádné sebemrskačství."

Jestli to bude takto pokračovat, ODS zmizí ze světa. Tři a půl roku se pohybuje kolem stejných procent preferencí, které získala v nejhorších volbách své historie. Kdykoliv nějaký průzkum řekl, že její preference o procento či dvě stouply, vedení jásalo, že "jsme se odpíchli ode dna". Za měsíc, když se jejich preference vrátily k těm 7 až 8 procentům, byli tiší jako myšky.

Já si destrukci ODS nepřeji, stále věřím, že není hodna odosuzení a bude schopna reformovat sama sebe. Ale reforma není to, že předseda otevře okno a zvolá do světa: "Už jsme se změnili, jsme nová ODS a můžete nám věřit".

Proto ta kritika, ty "bláboly" jak píšeš.

Největším nebezpečím pro ODS se pomalu stávají právě ti loyální členové a voliči, kteří nesnáší jakoukoliv kritiku a slepě podporují vedení, které už deset let dělá chybu za chybou. A nejhorší je, že dělá stále stejné chyby, jako někdo, kdo přes to, že dostává ránu za ranou, stále strká prsty do zásuvky.

Tomáš Haas

Vyšlo na euportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.