Tomáš Maštalíř: Jak Brexit ovlivní přístup Číny k Evropě?

10.07.2016 11:50

PSÁNO PRO PL Odchod Británie z Evropské unie vyvolá nejistotu pro obchod a investice na kontinentu, zároveň může zahnat země střední a východní Evropy do užší ekonomické vazby s Čínou. Zveřejnění výsledků referenda o Brexitu způsobilo paniku na finančních trzích nejen v Evropě, ale i v Číně.

Tomáš Maštalíř: Jak Brexit ovlivní přístup Číny k Evropě?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

Vystoupení Británie z Evropské unie by mohlo vézt k prudkému odlivu kapitálu z Číny, tím pádem by se zvýšil tlak na čínský yuan, což by muselo nutně ovlivnit měnovou politiky centrální banky, která přispěla k ekonomickému zázraku. Pro Velkou Británii znamená Brexit i další ránu v podobě hromadného odchodu zahraničních firem, samozřejmě včetně těch čínských. Společnosti, které založily své evropské centrály v Británii, jako například telekomunikační gigant Huawei, nebudou moci využívat bezcelní vstup na větší trh v kontinentální Evropě. To platí i pro čínské investice, čínské firmy vlastní podíly v klíčových britských odvětvích, včetně londýnského mezinárodního letiště Heathrow. Je zřejmě, že se investiční aktivity ve Velké Británii utlumí ve prospěch Evropy. Pro Čínu bude v budoucnu oddělený britský trh nezajímavý v porovnání s potenciálem trhu celé Evropské unie.

Jakým zásadním způsobem se změní strategie Číny na evropském trhu? Brexit by ji mohl ovlivnit pozitivně i negativně. První možností je, že bez výrazné podpory Británie v EU může Čína ztratit vliv v rámci Unie. Právě Británie byla největší podporovatel investičních dohod mezi Čínou a EU a souhlasila se zahájením studie o potenciálu zóny volného obchodu mezi EU a Čínou. Čína tak bude muset zvýšit úsilí k posílení vztahů s jednotlivými zeměmi EU.  Bez přítomnosti Británie ale mohou evropské země zaujmout více rezervovaný přístup k obchodování s Čínou, čímž by se vzájemná spolupráce stala mnohem složitější. Čína přistupovala k zahraničnímu obchodu vždy pragmaticky a je si dobře vědoma, že tento scénář by mohl ohrozit její aktivity v Evropě. Udělá tedy maximum pro to, aby se stal pravý opak.


Někteří čínští ekonomové totiž věří, že Brexit přiměje země střední a východní Evropy k aktivnější spolupráci s Čínou. Britská ekonomika je jedna z nejsilnějších v Evropě a její odchod z EU ponechá Německo osamocené, aby řešilo problémy a konfrontace v rámci Unie.  To by v konečném důsledku mohlo ještě více narušit vztahy v EU a vyvolat tlak na ekonomicky slabší evropské země. Tento scénář by Číně samozřejmě vyhovoval mnohem víc. Jejím hlavním cílem teď zajisté bude ukázat evropským zemím, že spolupráce s ní se v dlouhodobějším horizontu vyplatí.

Čína bude tlačit na evropské země, aby se více zapojily do projektu „Nové hedvábné stezky“, strategického plánu na propojení a posílení spolupráce mezi zeměmi Eurasie, jehož skutečným cílem je ovšem posílení pozice Číny v globálních vztazích a navýšení exportního potenciálu pro výrobní kapacity trpící nadprodukcí. Můžeme tedy očekávat výrazné navýšení aktivit v regionu střední a východní Evropy a snahy Číny  demonstrovat svůj potenciál jako silný obchodní partner. Po investiční vlně do slabších evropských ekonomik v posledních letech přijde i posílení diplomatických aktivit v regionu. To můžeme sledovat už na případu České republiky, která se může stát jednou z klíčových zemí na opačném konci Hedvábné stezky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.