UBS-MV:Bezpečnostní sbory čekají velké problémy

11.11.2012 17:39

Policisté uspěli ve sporu o nařizování služby přesčas.

UBS-MV:Bezpečnostní sbory čekají velké problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Nejvyšší správní soud se zcela ztotožnil s názorem Krajského soudu v Českých Budějovicích ohledně nařizování služby přesčas. Podle názoru krajského soudu mohou vedoucí policisté nařizovat službu za podmínek stanovených zákonem, jejichž podmínky shrnul krajský soud již v roce 2010.

Od účinnosti zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů v roce 2007 nařizovala Policie ČR v rozporu se zákonem službu přesčas podle svého vlastního uvážení. Policie ČR pro zajištění řádné služby nařizovala velkému množství příslušníků službu přesčas do 150 hodin ročně zadarmo, aniž by byly splněny předpoklady pro její nařízení.

Podle zákona může být služba přesčas nařízena pouze v mimořádných případech, přičemž takovýto přesčas do 150 hodin příslušníci sloužili zadarmo. Policie však ve většině případů zneužívala zákonného ustanovení pro nařizování služby přesčas k tomu, aby zajišťovala běžný výkon služby k vykrytí personálních podstavů u různých útvarů po celém území republiky. Tímto způsobem policie dlouhodobě nutila příslušníky k tomu, aby sloužili část služby zadarmo. Proti takovémuto postupu se ohradili někteří příslušníci Policie ČR, kteří na nezákonnost nařizování služby přesčas upozorňovali. V roce 2010 poprvé uspěli příslušníci proti Policii ČR u Krajského soudu v Českých Budějovicích, který jim dal za pravdu, když vyložil zákonné ustanovení při nařizování služby přesčas. V roce 2011 tento krajský soud znovu potvrdil své dřívější rozhodnutí. Policie však odmítala akceptovat názor uvedený v rozhodnutí krajského soudu z roku 2011 a podala proti zrušujícím rozhodnutím soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Doposud tak Policie ČR ve většině případů nezákonně nařizovala službu přesčas v rozporu s těmito podmínkami, přičemž využívala specifičnosti policejní služby danou zejména zákonem č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, na základě kterého policista nesmí neuposlechnout rozkazu k této službě, kterou lze nazvat nucenou službou.

Bližší informace o celé kauze budou sděleny na tiskové konferenci pořádané dne 12.11.2012 od 11:00 hod v zasedací místnosti Krajského ředitelství policie hl.m. Prahy, Kongresová 2, Praha 4. Tiskové konference se zúčastní také právní zástupce AK Martin Prosser. Připomínám, že vstup do budovy je hlavní vrátnicí, kde se Vás ujme pověřený člen UBS.

S pozdravem,

Zdeněk Buřič

předseda UBS-MV

 Mgr. Aleš Lehký

I. místopředseda UBS-MV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…