Univerzitní lektoři: Ministr Plaga je jedním z nejerudovanějších ministrů školství, které jsme kdy měli

07.04.2021 7:34

Stanovisko Asociace výzkumných univerzit ČR k odvolání ministra školství Roberta Plagy

Univerzitní lektoři: Ministr Plaga je jedním z nejerudovanějších ministrů školství, které jsme kdy měli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

S hlubokým znepokojením jsme se dozvěděli informace o úvahách o možném odvolání ministra školství Roberta Plagy, které se objevily v mediích.

Vzhledem k naší velmi pozitivní zkušenosti s profesionálním řízením resortu školství, a zejména jeho vysokoškolského sektoru ministrem Plagou a jeho spolupracovníky, nevidíme důvod k odvolání pana ministra. Takový krok by v současné situaci mohl vést k destabilizaci školského prostředí.

Ministr Plaga je z našeho pohledu jedním z nejerudovanějších ministrů školství, které tato země v posledních desetiletích měla. Bylo by velice nešťastné přerušit úspěšné řízení resortu, který napomáhá rozvíjení všech stupňů školství i výzkumu. Z hlediska budoucnosti České republiky a jejího strategického rozvoje směrem k technologické a vědecké špičce je třeba kvalifikovaného vedení resortu, které se podle našeho přesvědčení pod vedením ministra Plagy realizuje. Oceňujeme vypracovaný Strategický záměr ministerstva od roku 2021 i strategii internacionalizace, stejně jako komunikaci s vysokoškolskou reprezentací.

Za velmi důležitou též považujeme systematickou práci MŠMT při přípravě návratu škol k normálnímu provozu. Strategie ministra školství je podložena intenzivní prací odborných skupin a směřuje k brzkému obnovení bezpečného provozu škol, a to i těch vysokých. Vysoké školství nezbytně potřebuje urychlení návratu k bezpečné kontaktní výuce v maximálním rozsahu tak, aby celý ročník absolventů mohl plnohodnotně ukončit svá studia a zapojit se do praxe.

Právě dokončované hodnocení vysokých škol v rámci Metodiky 17+ představuje kvalitativní skok v hodnocení našeho vědecko-výzkumného prostředí, které srovnává výzkum s mezinárodní úrovní. Tento dlouhý hodnotící proces vedl ministr Plaga a jeho tým po léta k úspěšnému vyústění, které by bylo bez jejich odborných zkušeností těžko možné.

Z výše uvedených a mnoha dalších důvodů věříme, že medializované informace o odvolání ministra Plagy nejsou podložené a že pan ministr bude pokračovat v úspěšném řízení svého resortu. Jsme přesvědčeni, že je to v zájmu České republiky.

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy
Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity
Pavel Matějka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci
Vojtěch Petráček, rektor Českého vysokého učení technického v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…