Václav Danda: USA uvalily sankce na Maďarsko

20.10.2014 15:08

Václav Danda se zamýšlí nad stále se roztáčejícím kolotočem sankcí, které před blížícími se volbami v Kyjevě začínají dopadat už i do tábora „neposlušných“ evropských států.

Václav Danda: USA uvalily sankce na Maďarsko
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Dosavadní neúspěch ukrajinské krize a sankcí proti Rusku vedou USA k hysterickým reakcím. Každý kdo nedává  dostatečně hlasitě najevo svoji „povinnou nenávist“ k putinovskému Rusku se stává podezřelým. ČT ostatně již zahájila „zastřelovací“ kampaň na naše nejvyšší ústavní představitele. Podle včerejší reportáže prý výroky prezidenta Zemana na Rhodu a nepříliš nadšený postoj premiéra Sobotky k protiruským sankcím americkou vládu rozlítily. Až pojede Bohuslav Sobotka „slavit“ pětadvacáté výročí úspěšně provedeného státního převratu v režii amerických tajných služeb zvaného „Sametová revoluce Václava Havla“, bude exemplárně potrestán: Nejspíš ho prý nepustí ho do Bílého domu.

Bolševická logika americké administrativy je totiž vždy stejně jednoduchá: Jsi náš „spojenec“? Pak zapomeň na zájmy své vlastní země, na vlastní názor, na cokoli kromě bezpodmínečného souhlasu s naší politikou. Od nynějška jste americký protektorát. Pokud si to neuvědomíte, přijde trest. Tuto pokrokovou verzi demokracie právě vyvážíme na Ukrajinu k hranicím Ruska – a vy nám k tomu budete skandovaně tleskat. V opačném případě – máme u vás naši ambasádu...

Maďarská lekce

Američané právě uvalili sankce na neposlušné Maďarsko. Ukázali nám, jak se to dělá. Několika maďarským úředníkům a podnikatelům už zakázali vstup do USA. Jako důvod, americká média uvádějí fakt, že maďarské daňové a finanční úřady zorganizovaly vyšetřování činnosti některých amerických firem na území Maďarska.

S blížícími se volbami se také utahují v Kyjevě šrouby cenzury. Nejen, že žádné z médií nesmí psát kriticky o vládě prezidenta Porošenka, ale některá média obviněná z „proruské  činnosti“ byla s okamžitou platností zakázána

Podle zpráv maďarských médií mají vstup do USA zakázán tři vysocí představitelé maďarského Národního úřadu pro daně a cla (NAV) - včetně nejvyšší šéfky Ildikó Vidovy - ale i někteří podnikatelé blízcí vládní straně Fidesz. Ministr zahraničí Péter Szijjártó v pátek předvolanému americkému diplomatovi oznámil, že maďarská vláda očekává od Spojených států vysvětlení. Pokud podle ministra americká vláda neposkytne podklady, na základě kterých rozhodla o zákazu pobytu pro vládní úředníky a podnikatele, vzbudí tím podezření, že chtěla pouze vyvinout tlak v „určitých záležitostech“.

"Velvyslanectví Spojených států dosud neoznámilo, kdo jsou ti občané Maďarska, vůči kterým zavedli opatření omezující jejich vstup na území USA, ale ani informace o údajné korupční kauze," řekl ministr, podle něhož Maďarsko o tyto informace požádalo oficiální diplomatickou cestou.

Útok na Orbána

Některá média uvádějí, že maďarské úřady našly důkazy, že americké firmy na území Maďarska porušují zdejší legislativu a finanční kázeň a aby prosadily své zájmy, podplácejí úředníky. Hlavním důvodem, je však podle většiny pozorovatelů spolupráce mezi Budapeští a Moskvou a odmítání uvalených sankcí vůči Rusku. Podle serveru 444.hu jsou mezi desítkou Maďarů i hlavní poradce premiéra Viktora Orbána pro strategii Árpád Habony, předseda institutu Századvég Gazdaságkutató Pál Heim, ale i bývalý mluvčí Orbánovy vlády András Giro-Szász.

Maďarsko se staví zdrženlivě k Ruským sankcím a premiér Viktor Orbán za to čelí kritice jak ze strany USA, tak i Evropské unie. Toto bezprecedentní americké vměšování do maďarských vnitřních záležitostí má podle mnoha pozorovatelů za cíl oslabit pozici Viktora Orbána a vytvořit podmínky k posílení socialistické proevropské a proamerické opozice, která je v současnosti v troskách. Trnem v oku je i úspěch vlastenecké konzervativní strany Jobbik, která se stala po posledních volbách druhou nejsilnější formací v zemi a často se stává terčem kritiky nadnárodních „lidskoprávních“ organizací pro své důsledné obhajování maďarských národních zájmů a odmítání konceptu Evropské unie a multikulturalismu.                              

Zabíjení v Doněcku a cenzura

Zatímco Ukrajina se připravuje na parlamentní volby,  v Doněcku a Luhansku se kyjevská junta snaží stále udržovat napětí a neustálým ostřelováním obytných čtvrtí nepřipustit konsolidaci situace na východě země ovládaným domobranou. O víkendu si dělostřelecké a raketové útoky na Doněck vyžádaly nejméně čtyři lidské životy a více než devět těžce raněných. Palba ve městě neustávala v sobotu celou noc. V epicentru raket GRAD se ocitly okrsky Petrovský, Kirovský, Kujbyševský a Kyjevský. Ostřelování zničilo také velký počet domů. Podle údajů OSN si konflikt k 15. říjnu vyžádal přibližně 3.700 mrtvých a více, než 9.000 zraněných. Podle úřadů Novoruska jsou však skutečné počty obětí a zraněných mnohem vyšší.

S blížícími se volbami se také utahují v Kyjevě šrouby cenzury. Nejen, že žádné z médií nesmí psát kriticky o vládě prezidenta Porošenka, ale některá média obviněná z „proruské  činnosti“ byla s okamžitou platností zakázána. Cenzorní úřad, takzvaná Státní registrační mediální služba v souvislosti s údajným porušením zákona O tištěných hromadných sdělovacích prostředcích, zbavila osvědčení o registraci více než desítku ukrajinských tištěných médií včetně časopisu Russkij rock. Jak agentuře RIA Novosti „natvrdo“ přiznal mluvčí mediálního úřadu Bogdan Červak, licence těmto ukrajinským médiím byly odebrány za „proruský obsah“ a „proruskou politiku“. Svoboda slova prozápadní „demokratické Ukrajiny“ v praxi.

Volby a tříměsíční diktatura

Volby ostatně povedou k téměř tříměsíčnímu bezvládí, kdy bude všechnu moc ve svých rukou koncentrovat pouze prezident Porošenko. Volit se bude 26. října, ale první zasedání parlamentu se uskuteční až v únoru 2015. Porošenko tím získá několik měsíců neomezené vlády. Potřebuje je zejména pro nikým nekontrolované dotažení mezinárodních rozhovorů a zřejmě i pro snahu zvrátit situaci na východě.

Ostatně dalším příspěvkem k „evropským hodnotám“ bude i chystaná novodobá „Berlínská zeď“. Ta ozdobí část rusko-ukrajinské hranice, ovládané Kyjevem. Premiér Jaceňuk byl osobně přítomen zahájení této „mírové stavby“ na kterou kromě oligarchy Kolomojského, přispěla jistě svými dotacemi i Evropská unie, podobně jako podpořila svými „eurofondy“ výstavbu koncentračních táborů na území Ukrajiny. 

Snaha vybudovat na východě země izolovanou enklávu jako v Gaze, je přes Kolomojského údajně konzultována i s izraelskými „odborníky“, kteří mají s podobnými zdmi bohaté zkušenosti. A co na to naši bojovníci proti výstavbě „plůtků“ v Matiční ulici? Uspořádají u nové Berlínské zdi také „pokrokový“ happening?

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: protiproud.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…