Václav Hošek: Lidi, polepšete se

11.01.2022 15:02 | Komentář

Mám kamaráda, který si občas zanadává na Českou televizi. Říká: „Platím měsíčně nehorázné peníze a oni za to točí takové s…y.“ Já se mu snažím oponovat a ČT hájím, protože nejčastěji se dívám právě na její programy a zejména na ČT sport. Pořád ještě u mne mají navrch nad komerčními stanicemi. Nedá mi to ale, abych se nad ČT nepozastavil se dvěma výtkami. To, že se na některé pořady koukat nedá, to bych pominul, protože se mohou nalézt jiní diváci než já, kterým se pořady, jež já vypínám, naopak líbí.

Václav Hošek: Lidi, polepšete se
Foto: Archiv Václava Hoška
Popisek: Václav Hošek

Tak tedy výtka první. ČT sport dělá řadu pěkných přenosů a penězi zřejmě nešetří, protože si do studia zve spoustu expertů. Nic proti tomu, je to zajímavé a ve fotbale a hokeji se dokonce shodnou i na pravidlech a až na drobné výjimky tam neshledávám žádné chyby. Ovšem basketbal je jiná parketa. Tam pravidla dobře ovládám a z neznalosti komentátorů mě někdy čert může vzít. Například střelba za 3 body, tedy z prostoru za obloukem. Komentátor vidí střelbu z větší vzdálenosti a automaticky divákům předkládá střelu za 3 body a po minutě se diví, že mu skóre nesedí. Proč? Inu, nevšiml si, že rozhodčí ukazoval střelu za 2, jelikož střelec došlápl na lajnu. Doporučil bych komentátorům v těchto případech lépe sledovat gestikulaci rozhodčích. Vrcholem však byl výkon komentátora ve vstupu do utkání z Ostravy před několika dny, kde tento možná dobrý muž, leč špatný znalec basketbalu, vehementně tvrdil, že rozhodčí odpískal technickou chybu, když odpískána byla ve skutečnosti nesportovní chyba. A jaký je v tom rozdíl? Velký. Technická chyba je udělována zpravidla za nesportovní chování bez fyzického kontaktu a je trestána jedním trestným hodem a míčem k vhazování, kdežto nesportovní chyba je vždy za fyzický kontakt ve hře, přesně definovaný, a trestá se dvěma trestnými hody a míčem ze strany. Všichni diváci, kteří chodí na basket, tohle znají a měl by to znát i člověk, který si ho troufá komentovat. Taková chyba je něco podobného, jako kdyby si komentátor spletl penaltu s ofsajdem.

A co k tomu více říci? Když už má ČT dost peněz na experty – hráče, nechť dá někdy možnost i rozhodčím, aby divákům, ale spíše jejím komentátorům vysvětlili, co se na hřišti píská a co znamená jaké gesto rozhodčího. Podobným projevem jako z Ostravy si totiž střílí vlastní góly a fanoušci to dobře vidí.

A výtka druhá? Někdy mi doslova trhá uši čeština komentátorů a spolukomentátorů. Pár postřehů z poslední doby:

  1. Družstvo získalo dvacet jedna bodů. Kdybychom získali jeden bod, také byste řekli získali jsme jedna bodů? Zní to tak trochu jako haťalátština, ne?
  2. Naše děvčata zvítězily…družstva se dočkaly. To úplně zabolí.
  3. Něco z lyžování. A opět vidíme zelené čísla. No, děs.
  4. Závodník skočil pěkný výsledek. To zní skoro jako by ten výsledek měl i následek.
  5. Vozy, kteří dojely do cíle. Slzy mi z toho málem tečou z očí.

Lidi, proboha, učte se česky, když už mluvíte v televizi před miliony diváků. Já vím, umět dobře anglicky, to je nádhera, všude se domluvíte, každý vám rozumí, ale rodná řeč je rodná řeč, tak ji, pěkně prosím, přestaňte prznit.

Abychom si totiž nemuseli jednoho dne říci s klasikem Járou Cimrmanem:

„Až půjdu po mostě Karla do divadla Národa na stěnu Čerta, pak uznám, že jste zvítězili. Ale půjde o vítězství Pyrrhy, dříve Pyrrhovo vítězství.“

Já vím, nejde o život, ale lidi, polepšete se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…