Václav Hošek: Proč nemám rád Alexandrovce

24.03.2022 18:02 | Komentář

Jednou mi kamarád položil otázku: „Proč nemáš rád Alexandrovce? Vždyť tak krásně zpívají.“ Odpověděl jsem mu: „Zpívají sice krásně, Petře, o tom žádná diskuse, ale když vidím ty jejich kulaté čepice, otevírá se mi kudla v kapse.“

Václav Hošek: Proč nemám rád Alexandrovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

A o tom to celé je, ten můj vztah k Sovětskému Svazu, potažmo k Rusku. Nejdřív slabikáře plné lásky a vděčnosti k sovětskému lidu. Pumpovali to do nás, musíte je mít rádi až za hrob, osvobodili nás. Ano, osvobodili, a máme jim být zač vděční, aspoň tehdejší generaci, jenomže moje generace je už zažila jenom jako panovačné okupanty, a na tom nic nezmění žádný ideolog, překrucující dějiny a ohánějící se fašismem a nacionalismem. Tenkrát tu naši lásku sovětské tanky svými pásy zahrabaly do bezedného bahna. Od té doby nesnáším boršč, nejím ruskou zmrzlinu ani ruské vejce a ruské kolo obcházím širokým obloukem. A nesnáším jejich uniformy. A taky jsou to od té doby pro mě rusáci.

Abyste mi dobře rozuměli, nemám nic proti ruskému lidu. Naopak, sovětské vojáky v umolousaných rubaškách, s vylepanými hlavami, z nichž si důstojnické paničky dělaly otroky, jsem z celého srdce litoval. Koho jsem však nelitoval, to byli jejich oficíři, nadutí mistři světa. Ty mohl snášet snad jen skalní komunista, anebo hochštapler. Proto mi ty jejich čepice dodnes připomínají anekdotu o hajzlu, který potřebuje pořádný dekl. A tak i jako voják ČSLA (kdysi dávno), kdykoliv jsem takovou čepici spatřil, přešel jsem raději na druhý chodník, jenom abych, nedej bože, nemusel takovému tvorovi salutovat. Já vím, je to předsudek, ale s tím už nic nenadělám.

A tuhle se mě jeden redaktor zeptal, co si myslím o válce na Ukrajině a jak to tam dopadne. Inu, nejsem politický komentátor a dobře jsem uměl předpovídat hlavně počasí a povodně, ovšem i tady je odpověď nasnadě. Rusko chtělo a potřebovalo ukázat svaly, a tak je ukázalo. Ať prohnilý západ čumí. S námi si nezahrávejte, tak zní skrytá i neskrývaná Putinova hrozba. A jaké jsou možnosti?
a) Rusko spolkne Ukrajinu a Evropa přijme navěky miliony uprchlíků.
b) Rusko si z Ukrajiny odkrojí to, co potřebuje, a získá záruky, že Ukrajina nevstoupí ani do NATO ani do EU. Jedno jestli se Zelenským, nebo s nějakým ukrajinským Husákem.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Připadá vám to příliš pesimistické? Možná. Ostatně, optimismu na světě ubývá. Anebo se vám více líbí jiná varianta? Válka s Ruskem? Poslední, kdo Rusko porazil, byli Finové, ale i ti jen na chvilku. A to ještě díky Stalinovi, jenž dokázal za pár let zdecimovat Rudou armádu.

Ruské čepice opravdu nesnáším, ale stát bych proti nim nechtěl. To by nás už pak totiž nemusel zajímat žádný green deal a globální oteplování už by nás netrápilo. Pak už by bylo všechno jedno. Jenže Rusům taky. Tak doufám, že si to uvědomují.

Ale kdož ví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…