Václav Hošek: Šetřením k blahobytu aneb To se přece vyplatí

06.04.2022 14:37 | Komentář

Dnes jedu po letech zase jednou na jednání do hlavního města naší republiky a modlím se, aby pršelo. Čím horší počasí totiž bude, tím větší šanci mám, že v osmdesátikilometrové rychlosti na čtyřproudovce nenarazím na osoby, sedící uprostřed vozovky. Takže sonduji, kudy jeti.

Václav Hošek: Šetřením k blahobytu aneb To se přece vyplatí
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

Ale možná by mě mělo také zajímat, proč tam ti lidé vlastně sedí. Vždyť jejich záměr je vskutku bohulibý. Snižme teplotu v bytech, kancelářích, továrnách, a ušetříme plyn, ropu, prostě všechno. To je zajímavá myšlenka a možná stojí za to se nad ní pozastavit.

Tedy dobrá. Pominu právní aspekty tohoto opatření, neb nemám právní vzdělání, a budu se věnovat jen praktickým otázkám. Budiž. Vláda navrhne zákon, kterým se snižuje teplota ve všech místnostech… dejme tomu na 18 stupňů celsia. Parlament ho schválí, prezident podepíše. A teď co s tím.

Bydlím v garsonce, v zatepleném panelovém domě s centrálním vytápěním. Celou zimu mám topení stažené, takže radiátor je studený. Přesto se teplota v místnosti pohybuje kolem 21 stupně. Stačí mi na to sluneční svit během dopoledne a taky teplo, které vzniká při vaření oběda či večeře. Mám tedy otevíráním oken teplotu uměle snižovat na požadovaných 18 stupňů? Kdo mi poradí?

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Pak je tu další otázka. Jestliže něco ze zákona nařídíme, měli bychom také kontrolovat, zda se opatření dodržují. Odhaduji, že zhruba na tisíc bytů budeme potřebovat jednoho kontrolora, říkejme mu inspektor vnitřní teploty, který s ocejchovaným teploměrem bude obcházet všechny domácnosti v rajonu. Kolik může být v ČR bytů? Odhaduji tak kolem pěti milionů, ať se to dobře počítá. Ne? Čili potřebujeme pět tisíc inspektorů v.t. Výborně, sníží se nezaměstnanost. Jenže co když se lidé budou vzpěčovat. Mohou se nalézt i tací, kteří insp.v.t. budou napadat. Každého insp.v.t. tedy musejí doprovázet minimálně dva policisté, MV tedy nabere dalších deset tisíc policistů. Kde je vezme a z čeho je zaplatí, bůh suď.

A to není všechno. Ještě tu máme úřady, kanceláře, firmy, továrny. Budu velkorysý, tam policie nebude zapotřebí, ale potřebujeme dalších, dejme tomu pět insp.v.t. na každou obec s rozšířenou působností, to je tisícovka navíc. Takže celkem šest tisíc insp.v.t. a deset tisíc policistů. A to pořád není všechno. Tam, kde se kontroluje, tam se taky pokutuje. A protože obec s rozšířenou působností, která většinou pokuty rozdává, se stane sama kontrolovaným subjektem, musí vzniknout úřad pro dohled a sankce nad dodržováním v.t. Minimálně dalších tisíc lidí se středoškolským vzděláním a alespoň základní znalostí práce s počítačem.

A pak je tu ještě jeden problém. Co když ke mně přijde kontrola a já budu třebas na dovolené? Anebo kdekoliv jinde? Dostanu automaticky pokutu za to, že jsem insp. v.t. neumožnil kontrolu? Pak musí ještě existovat evidence částečného dočasného pobytu, kde předem ohlásím, kam jedu a kdy se vrátím. Nejméně tisícovka dalších úředníků, a to se hodně prohnou, aby to všechno stihli.

Takže suma sumárum osmnáct tisíc nových pracovních míst. No neberte to. To se přece vyplatí.

Jenže to už se pohybujeme minimálně na půdě dobrého vojáka Švejka.

Tak mi držte palce, ať v Praze nikoho nepřejedu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …