Václav Husák: Hrozby nám hrozí, a to hrozně

26.11.2018 13:40

Přesvědčujeme se o tom každodenně. Stačí otevřít noviny, či navštívit internetové zpravodajské servery, a ze všech v podstatě vypadávají jen hrozby.

Václav Husák: Hrozby nám hrozí, a to hrozně
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ilustrační foto

Hrozí nám globální oteplování, tání ledovců, stoleté sucho. V těchto dnech nám akutně hrozí , že na horách bude vítr, napadne sníh a silnice budou namrzlé. Místo abychom se zaradovali, že konečně zaprší, nasněží, či vítr rozfouká mlhy a smog, tak všechny hromadné sdělovací prostředky stále varují. Prostě na světě se už nic neděje tak nějak normálně, ale vše nám hrozí.

Jen si vzpomeňte na následující hrozby, z nichž některé se pokusím namátkou, bez ohledu na jejich význam a případný hrozebný potenciál, vyjmenovat:

Hrozby: Dluhová, řeckým koncem, rozpadem eurozóny a Evropské unie, celosvětová hospodářská krize, sociální bouře, snížení ratingu evropských států, terorismus, pacifismus, přelidnění, vylidnění, stárnutí populace, globální oteplování, tání ledovců, likvidace deštných pralesů, sucho, nedostatek pitné vody, záplavy, eroze zemědělské půdy, zimy bez sněhu, zimy se sněhem, zemětřesení, sluneční erupce, vybíjení a vymírání živočišných druhů, bezprostřední sopečné výbuchy… a tak bych mohl ještě dlouho pokračovat.

Novináři totiž předpokládají, možná oprávněně, že slovo hrozba a jemu podobné výrazy jsou jediným "magnetem", které jsou ještě schopné informačním přetlakem znuděné čtenáře zaujmout a donutit je tak k přečtení článku či zprávy. Ve světě vládne negativismus, který jakoby říkal: "Jen co je špatné, to je dobré!" Tedy pouze z hlediska novinářů, kteří chtějí své často pseudoinformace prodat.

Protože bych byl rád, abyste si tuto mou glosu přečetli, končím v jejich stylu:

S pozdravem "Zítra ráno nám hrozí, že vyjde Slunce"

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty