Václav Klaus: Profesoru Pavlíčkovi k 85. narozeninám

08.08.2019 21:05

Prof. Pavlíček byl a je jedním z nejviditelnějších a nejhlasitějších obhájců zásad demokratického právního státu a obhájcem naší státnosti a suverenity.

Václav Klaus: Profesoru Pavlíčkovi k 85. narozeninám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Vážené dámy a pánové, vážení přátelé, vážený pane profesore,

děkuji za pozvání na tuto slavnostní akci a za možnost říci hned na počátku několik slov. Sešli jsme se, abychom spolu s panem profesorem Pavlíčkem oslavili jeho krásné kulaté narozeniny.  Je tu spousta jeho kolegů a spolupracovníků, kteří s ním prožívali jeho každodennost, ti o něm vědí daleko více než já a určitě nám něco zásadního řeknou. Já se na něho po dlouhou dobu díval spíše z vnějšku, proto jsem viděl spíše jeho veřejné působení než jeho výuku studentů. Proto z mé strany jenom několik poznámek.

Prof. Václav Pavlíček je dlouholetým předsedou Hlávkovy nadace, v jejímž krásném prostředí se dnes setkáváme. Je vynikající osobností našich společenských věd. Je bývalým proděkanem právnické fakulty a dlouholetým vedoucím katedry ústavního práva. Je doyenem naší právní vědy. Je to člověk, který nezůstal uzavřen v univerzitním prostředí.  Svými názory a postoji pomáhal formovat naší současnost, naši polistopadovou éru.

Když jsme mu v roce 2017 udělili cenu našeho institutu, na diplom, který k této ceně patří, jsme napsali, že cenu dostává za „celoživotní dílo v oblasti ústavního práva, za příspěvek k obnově a udržování tradic a principů demokratického právního státu v České republice a za významný podíl na obhajobě klíčových zájmů a pozic České republiky u nás i v zahraničí.“ Nemohu k tomu dnes nic nového a převratného dodat.

Prof. Pavlíček byl a je jedním z nejviditelnějších a nejhlasitějších obhájců zásad demokratického právního státu a obhájcem naší státnosti a suverenity. Za sebe musím dodat, že velmi pomohl při obhajobě mezinárodního postavení naší země na mezinárodní scéně, především ve vztahu k poválečnému vývoji, k odsunu Němců, k dekretům prezidenta republiky a v otázkách restitucí majetku.

Ve svém odborném díle i ve veřejném působení vždy jednoznačně prosazoval a prosazuje české postoje a naše národní zájmy a také byl za to mnohokrát vystaven nepřízni názorových odpůrců a jejich politických souputníků.  

Jestli se nemýlím, byl jsem zde, v lužanském zámku, před pěti lety, při jeho osmdesátinách. Nevím, co všechno bych mu měl dnes – kromě zdraví, síly a elánu – popřát, ale sobě přeji, abych zde mohl za pět let spolu s ním oslavovat jeho devadesátiny. O pětadevadesátinách nebudu dnes spekulovat, to si necháme za pět let.

Pane profesore, všechno nejlepší!

Václav Klaus, Lužany u Přeštic, 8. srpna 2019

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…