Václav Kovalčík: Architektura, sběratelství a genofond rostlin kolem baťovských domků a půldomků

10.06.2018 9:37

Seskupení zahrad kolem baťovských domků a půldomků vykazuje vysokou druhovou a estetickou rozmanitost domácích i exotických rostlin.

Václav Kovalčík: Architektura, sběratelství a genofond rostlin kolem baťovských domků a půldomků
Foto: Kovalčík
Popisek: Seskupení zahrad kolem baťovských domků

Jsou zahrady architektonicky upravené, jiné zas poukazují spíše na využití původních rostlin, najdou se však i takové se sbírkovým až sběratelským záměrem z oblasti světové botaniky.

O jednu takovou zahradu se starám, zařadil bych se spíše k těm sběratelům rostlin domácích i exotických, dokonce i v interiéru baťovského půldomku mám druhy palem a přemíru pokojových rostlin.

Na této zahrádce rostou denivky, vinná réva, aktinidie, bohyšky, kapraď samec, skalník, kakosty, rozchodníky, barvínek, rožec plstnatý, růže, mateřídoušky, klikva, levandule lékařská, brusinka, vajgélie, juka vláknitá, oregano, šalvěj lékařská, meduňka lékařská, tymián obecný, pivoňka, krásnoočko, ibišky bahenní, špirlice, Lewisia, rhododendrony, azalky, cypřišky, jalovce, šuškarda, tulipány, narcisy, modřence, krokusy, okrasné česneky, řebčíky, kozlík lékařský, koniklece, irisy, pažitka, fíkovník, rebarbora, floxy, kuklík, hortenzie, břečťan atd.

Ze zvířat zde zavítají, dokonce zde i žijí, ještěrky obecné, čmeláci, ježci - jeden bodlináč k nám zavítal okénkem do sklepa. 

Mnoho rostlin dávám na léto ven, též jsem obohatil rostlinný genofond o exotičtější cibuloviny (frézie, tygridie, dosny, galtónie, lilie, acidanthery, agapanthy, kaly, montbrécie, Leucocoryne atd.), abych fotografoval jejich malebné květy, vždyť se architektura může jednoduše tvořit sama z hlediska časového, pečovatelského a sběratelského. Poprvé zkouším pěstovat mrazuvzdorný banánovník na zahrádce.

Přestože Zlín patří k těm jižnějším republikovým destinacím, pak je lákavé pěstovat mnohem exotičtější rostliny, i když je na zimu umístím do interiéru.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…