Václav Kovalčík: Nástrahy kolem pramenů nejen v akademickém prostředí aneb Řešení situace

21.12.2015 15:37

Mnohokrát se stalo, že někteří studující ve svých závěrečných pracích neúmyslně zapomněli uvést pramen, a tak byli univerzitou a veřejností pranýřováni za tohle opomenutí, přitom by stačilo do uvedené práce vložit kolek zapomenutého literárního a vědeckého pramenu ve formě hmatatelné i virtuální. Touhle možnou konstruktivní metodou by se jistě ušetřilo mnoho nepříjemností, vždyť jsme jenom lidi, kteří nezáměrně chybují, anebo něco zapomenou v čím dál větším stresu, nervozitě a spěchu.

Václav Kovalčík: Nástrahy kolem pramenů nejen v akademickém prostředí aneb Řešení situace
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Univerzity tak trestají většinou „malé rybičky,“ což vychází kontraproduktivně! Jistě by stačila vzájemná zodpovědnost sjednocena s tolerancí a pochopením. Dobří studující lidé nesmí být dosavadním systémem šikanováni, pouze příslušným orgánem vyzváni, aby hmatatelným i virtuálním kolkem, co se týče zapomenutého pramenu, jednoduše napravili svou chybu, vždyť nejsme neomylní, neboť ve svých životech chybujeme, a to často neúmyslně, jak jsem již naznačil.

V praxi se to dá snadno lidsky a pragmatický posoudit. Bohužel velké plagiátorské „známé firmy“ se smějí, kdežto „drobné rybičky“ jsou nemilosrdně „exemplárně“ trestány za drobné opomenutí pramenu!

Chtěl bych, aby se udělala vzdělanostní reforma, jež by počítala s dodatečným dodáním elektronického i hmatatelného kolku ohledně zapomenutého pramene. Jsem toho názoru, že „malé rybičky“ rovněž chtějí napravit situaci, kdežto „velké ryby,“ na něž je současný systém krátký a bezmocný, kráčejí přes mrtvoly!

Jsem toho názoru, že zapomenutý pramen by mohlo řešit upozornění daného orgánu na tenhle nedostatek, dále pak odstranění závady hmatatelným i elektronickým kolkem.

Dílo tímhle označené nesmí být diskriminováno, když došlo k nápravě situace.

V případě velkého počtu výtisků, co se týče nechtěného nedostatku, třeba založit a určitý počet let udržovat příslušnou internetovou stránku s kompletním uvedením pramenů díla, anebo v dalším nákladovém vydání uvedenou chybu „ze srdce napravit.“

V otázce novin a časopisů by mohlo být možné uvést v dalších vydáních, kde se chybička skutečně vloudila. Každý z nás chybuje, a tak jsem pro prevenci a dobrovolné napravení těchto omylů. Zato „velké ryby,“ jimž slušnost v otázce publikování nic neříká, musejí za své počínání nést „exemplární“ následky svých trestných činů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …