Václav Krása: Premiér Nečas by se měl rozhodnout!

15.07.2012 13:33

Petru Nečasovi se rozkládá vláda a on pouze přihlíží a tváří se, že současný spor mezi šéfem policie Lessym a ministrem financí Kalouskem se jej až tolik netýká. Celá současná politická situace je absurdní, nechutná, ale především nebezpečná. Od občanů se vyžaduje loajalita k demokratickým principům a jakýkoliv náznak hlasitého nesouhlasu se současnou politickou situací je politickým establishmentem okamžitě označen za podkopávání základů demokratického systému.

Václav Krása: Premiér Nečas by se měl rozhodnout!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása

Přitom jsme v přímém přenosu svědky brutálních ataků některých ústavních činitelů na základní pilíře ústavního systému. Je až nepochopitelné, že prezident, předseda vlády, předseda Senátu, předsedkyně Poslanecké sněmovny, předseda Ústavního soudu, ale i ombudsman k této záležitosti mlčí. Všichni tito lidé jsou odpovědni za dodržování Ústavy a měli by konat.

Je až neuvěřitelné, že poslankyně Parkanová ve své obhajobě veřejně tvrdí, že nevěří v nestrannost policie, státního zastupitelství ani soudu, a proto nesouhlasí se svým vydáním k vyšetřování ve věci nákupu letadel CASA. Jak to, že proti tomuto stavu již dlouho neprotestovala? Jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny k tomu měla neomezené možnosti. Jak to, že ministři vnitra a spravedlnosti k tomuto vážnému obvinění neřeknou ani slovo? Mají si to občané vykládat tak, že ani oni nevěří v nestrannost institucí, které spravují? Bylo mi až trapně sledovat premiéra, jak si čte noviny, při sporu mezi panem Kalouskem a ostatními poslanci při projednávání vydání pí. Parkanové. Jako by byl rád, že tento spor jde mimo ODS. Pokud si to myslel, velice se mýlil, tento spor dopadne nejen na ODS.

Ministr financí pan Kalousek v přímém televizním přenosu opakovaně obviňoval složky policie z používání estébáckých metod, policejní zvůle, policejních provokací apod. Ministr vnitra, místo toho, aby okamžitě zásadně protestoval, mlčí. Když se ozve velitel policie, přehraje se vše na nesmyslný spor o tom, kdo dřív volal, jest-li pan ministr Kalousek nebo policejní šéf pan Lessy a kdo, co řekl. To však není vůbec podstatné! To jen slouží k zamlžení celé situace. Podstatné je zda opravdu se máme bát policejní zvůle a používání estébáckých metod a budovat občanské milice, abychom ochránili sebe a svoje rodiny před policejním terorem.

Lze pochopit premiéra Petra Nečase, že se mu nechce současnou situaci řešit, ale myslím si, že tentokrát je postaven před situaci, ze které nelze utéct. Není možné, aby ve vládě jeden ministr veřejně zpochybňoval práci policie a hovořil o zvůli policie, aniž by ministr vnitra okamžitými opatřeními tuto situaci napravil nebo razantně taková obvinění odmítl. Pokud se tak nestane, měl by premiér z vlády odvolat ministra vnitra pro neschopnost, nebo ministra financí pro ovlivňování a narušování vyšetřování nákupu letadel CASA a šíření poplašné zprávy.

Z posledních výroků Petra Nečase se zdá, že hledá nějakou třetí cestu, a to znejistění pozice pana Lessyho a tím připravit jeho odchod. Tato třetí cesta je však velmi špatnou variantou. Je jasné, že odvoláním ministra Kalouska by s velkou pravděpodobností padla celá vláda. Pan předseda vlády by si měl však tentokrát vybrat co je více. Zda zachování současné vlády a tím připustit zásadní zpochybnění ústavních institucí a vyvolat tak totální nedůvěru občanů naší země k politické reprezentaci. Petr Nečas velmi dobře ví, že obdobné výroky na adresu policie, které pronesl Miroslav Kalousek, by v jiné demokratické zemi nemohl člen vlády říci, aniž by okamžitě nerezignoval.

Velmi bych si přál, aby Petr Nečas našel v sobě sílu a postupoval razantně i za cenu ohrožení vlády. Samozřejmě, že se dnešní situace asi dá nějak upachtit, ale může to mít fatální důsledky do budoucna. Premiér by si měl uvědomit, že velká část občanů už není nespokojena se současnou situací, ale má na ní vztek. A ve vzteku lidé dělají nepředložené činy. Mohou se rozhodnout příště volit radikální a extrémistické strany. Obávám se, že opravdu takové nebezpečí vzrůstá a je odpovědností ústavních činitelů, aby udělali všechno pro dodržování ústavnosti v našem politickém systému.

Vyšlo na blogu Aktuálně.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…