Václav Musílek: Televizní jednotu si rozvracet nedáme

01.06.2016 18:20

Jedna z českých televizí se vymkla ustálenému rituálu českého televizního zpravodajství a vydala se na samostatnou dráhu. V TV Prima se vedení rozhodlo dát svému poněkud bezpohlavnímu zpravodajskému vysílání nějaký směr či koncepci. Alespoň pokud jde o zásadní téma dneška, migraci. To si ale dovolilo hodně. Samozvaní hlídací psi nezávislosti televizního zpravodajství na základě tajně pořízené nahrávky, tedy jakýchsi u nás tak populárních odposlechů, došli k názoru, že něco takového po redaktorech požadovat je skandální. A trest by měl být ten nejvyšší, tedy odebrání licence.

Václav Musílek: Televizní jednotu si rozvracet nedáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Musílek

TV Prima je soukromým provozovatelem televizního vysílání a příslušný zákon jí ukládá poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. To je vše. Pod touto poněkud nešikovnou a podle mého názoru ve vztahu k soukromým provozovatelům vysílání zbytečnou formulací si lze představit ledacos. Jednoduchým a srozumitelným výkladem bych dospěl k závěru, že prostě nemají lhát. Všechny ostatní interpretace už vždy budou poplatné tomu, kdo tak činí, z jakých schémat vychází a co si sám myslí. Zkrátka budou velmi subjektivní.

Přesně to se teď děje. Všichni ti strážci objektivity a vyváženosti spustili povyk, protože jejich subjektivní názor na onu objektivitu a vyváženost je odlišný od vedení zpravodajství jmenované soukromé televize. Byli by tak horliví, či mluvilo by se vůbec o tomto tématu za předpokladu, že by vedení Primy a jejího zpravodajství instruovalo své zaměstnance – redaktory, že mají o migrantech vysílat pozitivně? Dám ruku do ohně za to, že nikoli. Takže referovat o migrantech pozitivně po vzoru České televize je v pořádku, opačně je to nepřípustné.

A vůbec. Existuje nějaký důkaz, že TV Prima ve svém zpravodajství nevysílala objektivně, zjednodušeně, že v otázce migrace a migrantů lhala? Jeden pokus obvinit ji ze lži tady už byl a dopadl neslavně. Jako celá kauza údajných těžce trpících syrských uprchlíků, kteří měli to štěstí, že se dostali do České republiky. Nic jiného. Jenom si občas televize dovolila poukázat na rizika, která z uprchlické vlny pramení. Jenom si občas dovolila dát prostor lidem, kteří dlouhodobě a konzistentně o masové migraci jako zásadním ohrožení západní civilizace natvrdo hovoří. Lidem, kteří odmítají falešnou solidaritu za cenu vlastního zničení, zhoubné ideje multikulturalismu a kteří kritizují farizejský postoj lídrů EU k fenoménu masové migrace.

Najednou se vysílání zpravodajství Primy začalo objevovat na sociálních sítích jako kontrast k jednostrannému, neobjektivnímu a nevyváženému (někdy přímo k lživému) zpravodajství  veřejnoprávní televize a rozhlasu. Jsem přesvědčen, že tato skutečnost byla spouštěcím signálem k nastartování současné nechutné kampaně proti TV Prima. Jako obvykle o objektivitu a vyváženost tady vůbec nejde. To jsou jenom zástěrky souboje, který probíhá na politické linii mezi elitáři, kteří se cítí být povoláni vnucovat ostatním své představy o světě i proti jejich vůli a těmi, kteří odmítají modernistické ideologie a vyznávají tradiční hodnoty, na nichž Západ postavil svůj úspěch. A které v současnosti tak lehce opouští.

Tento souboj se nejostřeji odráží v médiích a dělá novým pokrokářům vrásky ve tvářích. Jejich prounijní a promigrační kampaň se jim moc nedaří. Obrazu nepřítele v podobě ruského prezidenta a jím ogranizované antikampaně nemalá část veřejnosti odmítá věřit. Snaha o mazání příspěvků na internetových serverecha sociálních sítích a o stíhání jejich autorů vyvolává dramatické debaty o cenzuře a svobodě slova. Alespoň na té nejsledovanější frontě médií byl klid. Česká televize bez ohledu na své zákonné poslání je stále ovládána vítězi krize na přelomu let 2000 a 2001, byť jako každá revoluce i ta televizní stihla část svých dětí již požrat. A komerční vysílatelé se dosud ve svém zpravodajství zásadním tématům spíše vyhýbali.

Další důvod k tak ostrému výpadu proti Primě. Ty zaprodané tzv. nezávislé servery nějak budeme muset přežít, i když uděláme všechno proto, abychom je umlčeli. Svoboda slova ano, ale my rozhodneme pro koho. Ovšem televizní jednotu si rozvracet nedáme. Televize sledují pořád miliony lidí a to by tak hrálo, abychom zmátli prostého občana diametrálně odlišným zpravodajstvím a prezentací xenofobních názorů. Ruka represe musí zasáhnout, tak Rado pro rozhlasové a televizní vysílání okamžitě konej. Takhle nějak uvažují všichni ti ochránci objektivity a vyváženosti médií, zejména ti placení z peněz daňových poplatníků, lhostejno odkud.

Z jiného úhlu pohledu vidíme v souvislosti s atakem na Primu hypertrofii trendu porušování nedotknutelnosti soukromí a honu na svobodu soukromého podnikání. Veřejná moc se opájí možností znovu rozkopávat cizí dveře, za nimiž nemá co dělat. A armáda aktivistů, povětšinou tzv. neziskového charakteru, z něhož už jaksi automaticky čiší odpor k podnikání či kapitalismus jako systému, funguje jako její předvoj a pátá kolona. Jde v podstatě o novou formu znárodňování, kdy se podnikateli nebere jeho živnost či aktivita, ale nařizuje se mu, co smí a co ne.

Ve vaší restauraci se nesmí kouřit a musí vařit zdravě, ve vašem domě nesmí být herna, i když řádně platí vysoký nájem, ve vedení vaší firmy musí být ženy i když o to žádná nestojí, před vaším panelákem si nemůžete nasázet kytičky bez povolení úřednice. A ve vaší televizi nemůžete dávat pokyny zaměstnancům a vysílat to, co považujete za správné. TV Prima má teď dvě možnosti. Buď se podvolit a vrátit se na vlnu politické korektnosti. Anebo se nezaleknout a vysílat dál podle svých představ. Tedy pravdu a bez lásky.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…