Václav Souček: Vyhlídky

21.02.2014 12:44

Uznávaný politolog Zbygniew Brzezinsky kdysi prorokoval Evropě, že její východní rozhraní bude posunuto. Opětovným sjednocením Německa k tomu došlo. Další pohyb je očekáván, neboť Ukrajina právě zažívá kvasný proces bídy s nouzí, chaosu, demonstrací, srážek - a obětí na životech.

Václav Souček: Vyhlídky
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Evropská integrace musí tedy ruče jednat. Jen aby si věděla rady, s kým vším... Stávající vládě s prezidentem Janukovičem odpovědnost náleží z jejího postavení z voleb. Diverzifikovaní protestanti, sestávající ze směsi mnoha vrstev politické opozice, revolucionářů a kraválistů zůstávají za barikádami na Majdanu, jmění ukrajinské oligarchie zůstává v bezpečí bankovních sejfů. Světové agentury vyslaly hejna pozorovatelů, obrazové zpravodajství funguje nepřetržitě. Nastoleno bylo ozubené příměří, konec je zatím v nedohlednu. Vyhlídky?

Ukrajina bude neprodleně potřebovat přeshraniční a zahraniční pomoc, ihned humanitární, bezodkladně finanční v podobě dlouhodobých půjček, které se později promění v nenávratné.

Prognóza pravděpodobnosti, hraničící s jistotou.

Komentář zazněl v pořadu Glosy Václava Součka  |  Stanice: ČRo Hradec Králové

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.