Vadim Petrov: Facka sem, facka tam

27.11.2019 12:21

O co vlastně jde? Jako vždycky o peníze. Ale nejenom, mediální moc je droga, při které jde o to, kdo navozuje veřejná témata (agenda-setting) a jak a kdo je veřejnosti interpretuje.

Vadim Petrov: Facka sem, facka tam
Foto: Repro XTV
Popisek: Člen Rozhlasové a televizní rady Vadim Petrov

Střet probíhá na bojišti (jak řekl fond proti korupci, jsme ve válce) mezi tradičními médii versus novými (není to dogma), tradičními žurnalisty versus fenomén, kterým je "občanská žurnalistika". Redakce s názorem se střetávají s platformami, které pouze generují obsah s cílem získat imprese, čtenost, sledovanost.... a vydělat peníze. A pak jsou tu projekty, které pracují na zadání - ať jsou z Ruska nebo domácí, které přes skryté financování různými fondy "vlivově" působí v rámci domácí politiky.

Novináři, kteří se léta živili svými komentáři, vliv ztrácejí. Ten přejímá úspěšný blogger, člověk, který píše zajímavé posty na sociální sítě a lidé ho čtou. Profesionální novinář - komentátor začíná být zbytečný. Oč je chytřejší než řady externích politologů, sociologů, výzkumníků, expertů... kterým média dávají prostor a nemusí je živit?

Tradiční žurnalistka vyklízí scénu, ale urputně se brání. V tom boji se hodí cokoliv. Kdyby jen facky. Populární je tvrdit o konkurentovi, že je dezinformátor. Ten, kdo to tvrdí a přitom nepředloží důkazy, že se jedná o činnost, která "má za cíl ovlivnit úsudek a názor, " je sám dezinformátor.

Abychom tomu správně rozuměli - dezinformátor není ten, který veřejnosti předkládá chybné, klamavé a falešné informace, těch jsou v médiích tisíce, ale musí být prokázáno že se "jedná o záměrný a plánovaný cíl...". Buď to ten, kdo o jiném napsal, že je dezinformátor, dokáže, nebo musí citovat autoritu. A tou je v naší zemi Ministerstvo vnitra. Ani tajné služby nemají právo seznamy dezinformátorů pro veřejné užití sestavovat.

"Ministerstvo vnitra však žádné weby za desinformační neoznačuje, žádné seznamy desinformačních webů nevytváří a konkrétní weby z hlediska způsobu informování neposuzuje. Posuzuje jen konkrétní informace," - vyjádření pro Českou justici.

Pamatujme na to, když se někdo tímto termínem ohání. Bez důkazu je sám dezinformátor. Vždycky jde nakonec o moc nebo o peníze. V případě médií o obojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…