Vaše Věc: Babišova důvěryhodnost strmě klesla. Co na to ČSSD?

03.04.2017 20:36

Agentura pro výzkum veřejného mínění SANEP opět provedla pravidelný průzkum týkající se důvěry českých občanů v jednotlivé členy vlády. Propadli se Babiš i Sobotka.

Vaše Věc: Babišova důvěryhodnost strmě klesla. Co na to ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Nejnovější průzkum společnosti SANEP ukázal, že oproti listopadu 2016 ztratili v březnu tohoto roku důvěru k většině členů vlády. Opačný trend je zaznamenán pouze u M. Chovance, L. Zaorálka, D. Ťoka a K. Valachové.

Nejdůvěryhodnějším politikem je podle SANEPu stále ještě Andrej Babiš, kterému v březnu důvěřovalo 39,8 % dotázaných. Jeho důvěra tak oproti listopadu 2016 klesla o šest procent. Strměji důvěryhodnost neklesala žádnému z členů vlády a pro A. Babiše je to největší propad důvěryhodnosti v jeho politické kariéře. Propad důvěryhodnosti A. Babiše v očích českých občanů může být způsoben zejména kauzou Čapí hnízdo, ale například i Babišovým nákupem korunových dluhopisů. Navíc, jak bude plynout čas, Babiš bude stále větším počtem českých občanů považován za politika a člověka majícího také vlastní zájmy, a nikoli „kouzelného dědečka“, který přišel z ničeho nic s cílem, aby z České republiky udělal ráj na zemi.

Na druhé místo v žebříčku důvěryhodnosti poskočil z listopadového třetího místa ministr zahraničí Zaorálek, kterému v březnu důvěřovalo 37,6 % českých občanů, což je o 2,9 % více než v listopadu loňského roku. Na třetí se ze čtvrtého posunul ministr vnitra Chovanec, jemuž důvěřuje o 3,2 % více občanů než v listopadu 2016, a to je 36,3 % dotázaných. Na čtvrté místo se z listopadového druhého místa propadl ministr obrany Stropnický, jemuž v březnu důvěřovalo 36,1 % dotázaných, což je o 5,1 % méně než v listopadu 2016.

Premiér a předseda ČSSD B. Sobotka poklesl v žebříčku důvěryhodnosti o jednu příčku a je nyní sedmý. Jeho důvěryhodnost klesla oproti listopadu 2016 o 5,2 %, a důvěřuje mu tak nyní 24,5 % dotázaných. Ještě více než Sobotka se propadla Michaela Marksová, které v březnu 2017 důvěřovalo 24,3 % dotázaných, což je o 5,8 % dotázaných méně než v listopadu.

Tento průzkum jednak potvrzuje, že zhruba od začátku roku 2016 začal sešup v důvěryhodnosti premiéra Sobotky, a tento sešup se Sobotkovi prostě absolutně nedaří zastavit, a pokles jeho důběryhodnosti naopak nabírá na tempu. Průzkum ukazuje také to, že neplatí, že ti, co nedůvěřují Babišovi, by automaticky hned důvěřovali Sobotkovi nebo naopak. Avšak ukazuje také to, že Andrej Babiš není tak mediálně silný, aby ustál kteroukoli kauzu a jakkoli intenzivní nátlak.

Pokud chce ČSSD zvýšit šance na to, že zářijové volby do poslanecké sněmovny pro ni neskončí absolutním debaklem, měla by si jako volebního lídra pro volby do poslanecké sněmovny někoho jiného než osobnost B. Sobotky. Ten se u českých občanů zkrátka potýká se ztrátou důvěryhodnosti a každý jeho krok nebo záměr je v tomto duchu také a priori hodnocen jako chybný. I to pomáhá Andreji Babišovi v tom, aby hnutí ANO zvyšovalo ve volebních preferencích náskok na ČSSD, a to přesto, že jemu – jako vůdčí a vlastně jediné – osobnosti hnutí klesá v očích českých občanů důvěryhodnost…

Sociální demokracie by tedy jednak měla zvážit nasazení nového a nečekaného volebního lídra (podobně jako to udělala německá SPD s M. Schulzem, který rázem zvrátil vývoj volebních preferencí na stranu SPD) a jednak by měla Babiše velmi vytrvale konfrontovat s jeho střetem zájmů a s tématy, která mu prostě nebudou příjemná: ochrana spotřebitele, výstavba americké vojenské základny na území ČR, potírání daňových rájů a tak dále a tak dále.

Průzkum SANEPu ukazuje, že ani Babiš nemusí být věčný a nesesaditelný z trůnu. Je však otázkou, jak se k tomu ČSSD, jejíž kroky momentálně Babiše na onom pomyslném trůnu pomáhají držet, postaví…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.