Vaše Věc: Čeští občané důvěřují jen Zemanovi

16.07.2016 12:29

Nejnovější průzkum CVVM se zaměřil na to, jak čeští občané důvěřují českým ústavním činitelům. Kladnou bilanci ohledně důvěry/ nedůvěry mají podle tohoto průzkumu pouze prezident Zeman, kterému důvěřuje 54 % českých občanů, zatímco 39 % nikoli, a předseda Ústavního soudu P. Rychetský, kterému důvěřuje 38 % lidí, zatímco mu nedůvěřuje 30 % lidí.

Vaše Věc: Čeští občané důvěřují jen Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

U všech ostatních ústavních činitelů převažuje nedůvěra nad důvěrou. Nejdůvěryhodnější je pro české občany tedy prezident Zeman s 54 % důvěry a po něm s velkým odstupem následují ministr financí Babiš s výsledkem 42 % důvěřujících a 51 % nedůvěřujících občanů, M. Stropnický, jemuž důvěřuje 40 % občanů a nedůvěřuje 46 % a až na čtvrté příčce se umístil B. Sobotka, který se těší důvěře 40 % občanů a nedůvěřuje mu 51 % občanů.

Největší převis nedůvěry nad důvěrou zjistil CVVM u bývalého ministra financí M. Kalouska (nedůvěřuje mu 79 % občanů a důvěřuje pouze 13 %) a z vládních činitelů pak u J. Dienstbiera, P. Bělobrádka a K. Šlechtové.

Zajímavý, ale nikoli překvapivý fakt je, že nedůvěra nad důvěrou převyšuje také u nyní už bývalého guvernéra ČNB Singera, kterému věří 13 % občanů, a naopak nedůvěřuje 25 %. 50 % občanů uvedlo, že Singera nezná.

Pokud jde o vývoj důvěryhodnosti od počátku současné vlády, je jasně vidět, že A. Babiš se dostal na své minimum a jeho důvěryhodnost v očích občanů klesá v podstatě už od května loňského roku. B. Sobotka na tom však není o mnoho lépe a také se dostal na své minimum.

Mohlo by se zdát, že kouzlo permanentní marketingové kampaně, kterou A. Babiš vede, a která zajistila, že ačkoli je na politické scéně novým fenoménem, neznalo ho pouze + % dotázaných, kouzlo jeho osobnosti na lidi pomaličku přestává účinkovat. ČSSD, a hlavně B. Sobotka, však Babišovy klesající důvěryhodnosti neumí využít ve svůj prospěch a veze se dolů společně s ním…Zajímavé.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …