Vaše Věc: Co znamená důvěra armádě či policii?

03.03.2017 12:29

Agentura pro výzkum veřejného mínění STEM se ve svém nejnovějším průzkumu na konci února zabývala důvěrou českých občanů k armádě a policii.

Vaše Věc: Co znamená důvěra armádě či policii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

Armádě nyní důvěřuje 74 % dotázaných, a nedůvěřuje jí 26 % dotázaných, policii důvěřuje 61 % dotázaných, a nedůvěřuje 39 % respondentů.

Důvěra v armádu roste od září 2015, a v současnosti je na druhé nejvyšší úrovni od července 1993. Od září 2015 roste také důvěra v policii, která je nyní taktéž na druhé nejvyšší úrovni od července 1993.

Názory na armádu a policii jsou statisticky výrazně provázané, 55 % občanů důvěřují jak armádě, tak policii, a naopak 20 % dotázaných nedůvěřuje ani jedné z institucí.

Zajímavá je i spojitost mezi důvěrou těmto institucím a důvěrou ministrům. Podle STEMu 71 % těch, kteří mají příznivý názor na ministra vnitra Chovance, důvěřuje armádě, naopak z těch, kteří ho hodnotí negativně, armádě důvěřuje pouze 56 %. Podobné je to i u armády a ministra Stropnického. Mezi těmi, kdo ho hodnotí pozitivně, je 84 % těch, kteří armádě důvěřují. Mezi těmi, kdo na Stropnického nemají příznivý názor, důvěřuje armádě 62 %.

Otázkou však je, co si vlastně pod pojmem „důvěra v policii“ nebo „důvěra v armádu“ představit. Podle nedávného průzkumu CVVM, který se týkal názorů českých občanů na obranu státu, ve své většině uváděli například to, že je zbytečné uvažovat v případě ČR o obraně státu, protože za nás stejně rozhodují velmoci (57 % dotázaných) a 66 % dotázaných bylo přesvědčeno, že pokud by k něčemu došlo, stejně bychom se neubránili…

Pokud se podíváme na další z průzkumů CVVM, vidíme, že pouze 29 % občanů je spokojeno se současným stavem bezpečnosti občanů a s výší obecné kriminality a se situací v armádě je spokojeno 28 % dotázaných. Míra korupce v ČR přijde v pořádku pouze 4 % občanů a míra hospodářské kriminality pouze 6 % občanů.

Zdá se tedy, že navzdory důvěře, kterou lidé armádě i policii občané v průzkumu STEMu vyjádřilo, příliš nevěří tomu, že nás armáda nebo policie ochrání…

Řada výzkumů týkajících se zejména armády, nyní vychází nejspíše proto, aby tyto výzkumy pomohly ospravedlnit rostoucí armádní výdaje a nákupy nových vojenských technologií, strojů, zbraní a podobně. Bylo by však zajímavé vidět výsledky takového průzkumu, který by se občanů ptal přímo na účast českých vojáků v jednotlivých zahraničních misích a na míru souhlasu s jednotlivými velkými nákupy vojenského vybavení… Důvěra, kterou ve svém průzkumu zkoumal STEM, je velmi mlhavým pojmem, který nám zkrátka mnoho neřekne…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.