Vaše Věc: Ekologové chtějí energetickou koncepci s nižším podílem jádra

24.11.2016 21:18

Zástupci Hnutí Duha uvedli, že po vládě budou požadovat alternativní Státní energetickou koncepci, která by nepočítala s rozvojem jaderné energetiky a naopak počítala s dynamičtějším rozvojem obnovitelných zdrojů. Důvodem k tomu je fakt, že jaderná energetika není tak výhodná, jak současná Státní energetická koncepce naznačuje.

Vaše Věc: Ekologové chtějí energetickou koncepci s nižším podílem jádra
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Podle stávající energetické koncepce, schválené vládou v loňském roce, by v roce 2040 měla jaderná energetika vyrábět až třetinu v ČR vyrobené elektrické energie (v současnosti je to zhruba 20 %.). Zvýšení podílu jaderné energetiky na celkovém energetickém mixu samozřejmě znamená, že v obou největších českých jaderných elektrárnách budou muset být dostavovány jaderné bloky. Původně se počítalo s jedním blokem v každé z těchto dvou elektráren. Cena takovéto dostavby je odhadována na částku kolem 200 – 300 miliard korun. Nyní už se však nahlas uvažuje o dostavbě dvou bloků v každé z obou elektráren – což samozřejmě znamená investice mnohem vyšší.

Energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký velmi správně upozorňuje na to, že současná státní energetická koncepce vůbec nezohledňuje fakt, že stavba všech aktuálně rozestavěných jaderných elektráren se proti původním odhadům až několikanásobně prodražuje.

„Odhady, na kterých staví česká energetická koncepce, to ignorují, a jsou proto nepřiměřeně optimistické. Vycházejí z předpokladu, že uvažované české jaderné reaktory se vyhnou problémům, kterých se nedokázali vyvarovat Britové (elektrárna Hinkley Point), Francouzi (elektrárna Flamanville), Finové (elektrárna Olkiluoto) a Slováci (elektrárna Mochovce).

Je třeba pamatovat také na fakt, že Česká republika se zavázala například k tomu, že spolu s dalšími státy EU bude usilovat o to, aby do roku 2030 v EU podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie vzrostl nejméně na 27 % a aby energetická účinnost do stejného roku vzrostla také nejméně o 27 %. Kam tedy bude Česká republika, která už nyní patří mezi největší světové vývozce elektrické energie elektřinu z nově vyrobených jaderných bloků vyvážet, pokud v celé EU bude docházet k obrovským energetickým úsporám? A za jakých podmínek bude ČR elektřinu z nových jaderných bloků vyvážet, pokud bude tato elektřina prakticky nadbytečná, když už nyní dosahují ceny elektřiny na energetické burze svých minim?

V souvislosti s jadernými elektrárnami se také v poslední době hovořilo o potřebě jejich ochrany raketovými systémy. Je tedy možné, že otázka dostavby jaderné elektrárny nakonec bude diskutována v souvislosti možnou instalací amerického radaru na české území. Americký radar tu však objektivně potřebujeme snad ještě méně, než nové jaderné bloky…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…