Vaše Věc: Euro je pro Čechy důvěryhodnější než koruna

16.03.2017 14:05

Podle průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou Ipsos Češi, kteří alespoň jednou ročně vycestují do zahraničí, důvěřují mnohem více euru než koruně.

Vaše Věc: Euro je pro Čechy důvěryhodnější než koruna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Euro je nejdůvěryhodnější měnou pro 33 % dotázaných, následuje švýcarský frank, který je nejvíce důvěryhodný pro 22 % dotázaných, a na třetím místě je pak česká koruna, kterou za nejdůvěryhodnější měnu považuje 21 % dotázaných. 15 % dotázaných důvěřuje nejvíce americkému dolaru, 6 % britské libře a 1 % dotázaných japonskému jenu.

Výsledky agentury Ipsos jsou velmi zajímavé také v kontrastu k loňskému průzkumu společnosti CVVM, který ukázal, že s přijetím eura v ČR nesouhlasí 76 % dotázaných, a souhlasí 17 % dotázaných. A ostatních průzkumů týkajících se EU a eura, které opakovaně ukazují, že v ČR rok od roku sílí euroskepticismus a s ním i odpor k možnosti přijetí eura.

Protikladné výsledky těchto průzkumů ukazují na to, že ve smýšlení českých občanů ohledně eura existuje jistá schizofrenie. Ta je vytvořená rozdílnými tlaky, které na české občany působí.

V českých občanech pěstovali řadu let silný euroskepticismus a odpor proti euru bývalý prezident Klaus a ODS. Ani Klaus, ani ODS v podstatě nepřipouštěli žádnou seriózní diskusi o přínosech členství v EU, a zejména možného přijetí eura, a české občany vytrvale děsili pouze negativy. Nyní v odkazu Klause a ODS zdatně pokračují politici ze všech stran politického spektra, kteří si z EU vytvořili jakousi organizaci, která může za vše, co se v ČR nedaří – někteří se proti EU a euru vyslovují silněji a častěji, někteří méně silně a méně často, a jiní na toto téma raději mlčí. Žádná z českých parlamentních stran se nesnaží vyvolat seriózní veřejnou diskusi týkající se kladů a záporů možného přijetí eura, a tak lidé stále žijí zejména z dojmů, majících v nich vyvolat zejména strach ze změny.

Na druhé straně však čeští občané zřejmě jasně vnímají, že euro je přeci jen mnohem stabilnější měna než česká koruna, jejíž hodnota může ve vztahu k euru například jen tak ze dne na den poklesnout zhruba až o 8 – 10 % (např. dražší dovolené, dražší zboží z dovozu, a to včetně nejmodernějších strojů a technologií, do nichž české firmy nyní tedy nechtějí investovat), a to pouze rozhodnutím vedení ČNB, které se ve svém rozhodnutí navíc klidně (tak jak se to stalo) může řídit chybnými statistikami týkajícími se inflace…

Připomeňme, že levná koruna, a tedy levná česká práce, už například Slováky odrazuje od práce v ČR. Ti nyní ve větším procentu hledají práci doma, protože v České republice se jim zkrátka přestává vyplácet… Přitom ještě před deseti, patnácti lety byly rozdíly mezi českými a slovenskými mzdami velmi citelné a táhly sem řadu slovenských občanů, kteří tu jednak našli práci snadněji než na Slovensku a jednak za práci také dostávali zaplaceno výrazně lépe než na Slovensku.

Bylo by zajímavé vidět, jak se bude vyvíjet vztah k euru a české koruně poté, co ze strany vedení ČNB dojde k ukončení intervencí na oslabování české koruny, a v důsledku toho zřejmě k silnému kolísání kurzu koruny k euru…

Česká národní banka oddálila svým rozhodnutím o zahájení intervencí proti české koruně možnost přijetí eura nejméně o pět let, a poměrně silně přispěla k tomu, aby Češi za několik let přijímali euro v pro ně mnohem méně výhodném kurzu, než jaká je reálná hodnota koruny vůči euru. Paradoxně však také možná ČNB svým činem razantně přispěla k chuti občanů začít o přijetí eura reálně diskutovat. Je otázkou, zda a kdy k zahájení diskuse bude mít některá z neeuroskeptických stran, zřejmě ČSSD, protože TOP 09 jen čeká na politickou smrt, odvahu. Průzkum společnosti Ipsos by mohl být jedním ze signálů, který by mohl politikům vlít v této věci do žil potřebnou odvahu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…