Vaše Věc: Izrael a Turecko obnovují své diplomatické vztahy

08.08.2016 9:10

Obě země - Turecko a Izrael - otočily stránku za přepadením turecké lodi Mavi Maramara plující před lety do Gazy Izraelci. Před šesti lety přišlo na lodi o život devět Turků. Incident je nyní po diplomatických jednáních uzavřený a obě země oznámily normalizaci vztahů. Na základě dohody se do obou zemí v krátké době vrátí diplomaté.

Vaše Věc: Izrael a Turecko obnovují své diplomatické vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Izraelský premiér B. Netanjahu, který se omluvil tureckému premiéru Yildyrimovi, poslal 20 milionů dolarů do fondu, který byl vytvořen pro kompenzaci rodinám tureckých obětí.

Nyní se vyjednávání soustřeďuje na blok pozemní a námořní. Pásmo Gazy je od roku 2006 ovládáno radikální organizací Hamás.Turecko může do přístavu Ashodod exportovat materiály ke stavbě nemocnice, stavbě elektrárny a jednotky na odsolování vody. Turecký premiér slíbil, že do palestinské enklávy bude předáno více než 10 tisíc tun humanitární pomoci.

Turecko i Izrael si uvědomují, že šest let sporů mezi nimi zanechalo stopy a sblížení obou zemí nenastane ze dne na den.

„Ankara je pod tlakem od listopadu 2015, kdy její armáda sestřelila ruské letadlo, a proto projevuje vůli přiblížit se k mocnostem Blízkého východu“, domnívá se G. Lindenstrauss, odborník na Turecko z izraelského Institutu národní bezpečnosti.

„Tato dohoda bude mít obrovský ekonomický dopad pro izraelskou ekonomiku,“ uvedl B. Netanjahu, který chce dynamizovat obchodní výměnu, která se ostatně příznivě rozvíjí už několik let, a vytvořit s Tureckem strategické partnerství v oblasti exportu plynu.

„Izrael hledá obchodní možnosti odbytu pro obrovské zásoby plynu – rezervy objevené na dně Středozemního moře – a Turecko chce diverzifikovat složení svých zásob, aby se stalo méně závislým na Moskvě,“ vysvětlil Lindenstrauss.

(z deníku Le Figaro)

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…