Vaše Věc: Jednání zvítězilo nad konfrontací

15.07.2015 11:42

Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že s Íránem byla podepsána cestovní mapa, která se týká jaderného programu Teheránu. Na tuto zprávu čekal téměř celý svět s nadějí několik let. Nejen podle ministra zahraničních věcí Mohammada Džaváda Zarífa je dohoda „historickým momentem“. Ze společenství uklidněných mírovým řešením sporu se vymyká Izrael a jeho premiér Benjamin Netanjahu, který mluví o „historické chybě“. V tomto negativistickém přístupu mu sekunduje většina amerických republikánů.

Vaše Věc: Jednání zvítězilo nad konfrontací
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s Benjaminem Netanjahuem

Uzavřená dohoda podle diplomatů umožní redukování sankcí uvalených na Irán. Předcházet tomu bude závěrečná zpráva MAAE na téma potenciálního vojenského rozměru atomového programu Teheránu. Všechny sporné otázky mezi Iránem a agenturou by měly být vyjasněny do letošního prosince. Podle ministra Zarífa dnes končí zbytečná krize. „Dohoda není vyčerpávajícím splněním přání všech zúčastněných, je ale nejlepším kompromisem, jaký bylo možno dosáhnout,“ říká diplomat. Šéfka vnějších vztahů Evropské unie Federica Mogherini zdůraznila, že „diplomacie a spolupráce mohou zvítězit na desítkami let napětí a konfrontace“.

Realistický optimismus narušuje reakce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který předznamenal „všechny nezbytné kroky“, aby zabránil ratifikaci smlouvy. Nejen ve světě je ale Netanjahu, snad vyjma části amerických republikánů, považován za jestřába, který tlačí region a svět do konfrontace. Přitom i z izraelské armády a zpravodajské komunity zaznívalo, že Teherán od snah o získání atomové zbraně odstoupil před více než deseti lety. Uzavřená dohoda obsahuje mechanismy, které skutečný stav mohou ověřit. Ustanoveno je také zavedení sankcí do 65 dnů v případě porušení některého z bodů dohody. Ta konečně obsahuje i ustanovení o pětiletém pokračování embarga na zbraně a prodloužení moratoria na raketový program na osm let.

Svět se dnešním dnem stal o něco bezpečnějším, což je třeba jen uvítat. Sand vítězství diplomacie a spolupráce bude trvalé a nebude se týkat jen řešení íránského problému.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…