Vaše Věc: Křesťanští uprchlíci nacházejí domov v České republice

27.01.2016 13:00

Je dobře, že česká vláda podpořila iniciativu Nadačního fondu Generace 21. století, která zajišťuje příjezd zhruba 153 křesťanů z Iráku. První desetičlenná skupina křesťanských uprchlíků už je v ČR. Křesťané patří spolu s židy, jezídy, ale také šíity, drúzy k těm, které IS v Iráku a Sýrii nejvíce pronásleduje.

Vaše Věc: Křesťanští uprchlíci nacházejí domov v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

V Iráku byla po pádu režimu S. Husajna, který byl ke křesťanům v zásadě velmi tolerantní, celá křesťanská komunita předmětem útoků nejrůznějších radikálů. Ze strany šíitů a zejména ze strany sunnitského Islámského státu. Křesťanští uprchlíci z Iráku, kteří nyní přicházejí do Evropy oklikou přes Libanon, podávají otřesné svědectví o svých životech na území ovládaném Islámským státem.

Je dobře, že česká vláda pozvala tyto uprchlíky, což bude dobré i pro českou veřejnost, aby si ověřila, že je možné dosáhnout v krátké době jejich integrace do společnosti.

Jestliže v roce 2014 ČR poskytla azyl zhruba 50 osobám, v loňském roce to bylo sice již 470 osob, ale to jistě nejsou žádná dramatická čísla. ČR by si jistě mohla dovolit více, aniž by to cokoli ohrozilo a aniž by v zemi docházelo k podobným excesům, jaké zažili Němci o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem.

Je dobře, že se také nacházejí dobrovolníci, kteří jsou ochotni, aniž by očekávali jakoukoli odměnu, pomoci lidem z druhého konce světa v nouzi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…