Vaše Věc: Lidé věří více sportovcům než představitelům Evropské unie

22.10.2016 20:59

Podle průzkumu agentury CVVM věří čeští občané z aktérů veřejného života nejvíce vědcům, nejméně pak politickým představitelům jiných zemí a představitelům Evropské unie. Téměř třetina dotázaných uvedla, že spoléhat na názory obyčejných lidí je lepší než spoléhat na názory odborníků.

Vaše Věc: Lidé věří více sportovcům než představitelům Evropské unie
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

CVVM se ve svém nejnovějším průzkumu zaměřil na zjišťování míry důvěry českých občanů k vybraným profesním či společenským  skupinám vyjadřujícím se k veřejným otázkám. Výsledky tohoto průzkumu jsou mnohdy překvapivé.

Téměř třetina dotázaných uvedla, že se raději spoléhá na názor obyčejných lidí než na názory odborníků. 27 % lidí uvedlo opak. Častěji se na názory obyčejných lidí spoléhají ti lidé, kteří svou životní situaci vidí jako špatnou. Naopak ti, co svou situaci vidí jako dobrou, spoléhají raději na názory odborníků.

Nejdůvěryhodnějšími vybranými skupinami lidí jsou pak podle dotázaných vědci (věří jim 81 % občanů), ekonomičtí analytici (jejich vyjádření důvěřuje 61 % občanů) a známí sportovci (těm důvěřuje 51 % českých občanů).

Nejméně naopak lidé důvěřují vyjádřením politických představitelů jiných zemí (19 % občanů jim důvěřuje, 67 % naopak nedůvěřuje), představitelů Evropské unie (věří jim 21 % dotázaných, a jejich názorům naopak nevěří 73 % dotázaných) a představitelů církví (těm věří 22 % dotázaných, a nevěří 69 %)

Pokud lidé v případě veřejných záležitostí  věří spíše názoru známého sportovce nežli názorům politiků jiných zemí či představitelům EU, je to určitě pozoruhodné a poněkud zlověstně působící zjištění.

Lidé, zřejmě obecně, cítí v některých otázkách jakousi odtrženost nejen evropské politické elity od reality, a to se pak odráží také v důvěře občanů v názory politických představitelů (českých i představitelů jiných zemí) a v důvěře vůči  představitelům EU. Někteří, zřejmě ti často situací nejvíce znechucení lidé, jsou pak ochotni věřit nejspíše názoru, který tvrdí pravý opak toho, co například prosazuje EU: to je pak často bráno jako onen „názor běžných občanů“. Je však třeba si uvědomit, že i v případě, pokud jsou některé kroky EU chybné, nebudou nutně správné ty kroky, které budou oproti těm původním zcela opačné. Situace je jen málokdy tak jednoduchá… Člověk, který podlehne iluzi, že prostá negace stačí k tomu, aby byl svět lepší, je úplně stejně snadno manipulovatelný jako ten, který bezmezně věří, že nejmocnější tohoto světa nás vedou správným směrem. Produktem takové negace je například A. Babiš – jak dalece je českým občanům jeho politický vzestup ku prospěchu, se můžeme přesvědčovat již nyní a budeme se zřejmě moci přesvědčovat i v budoucnu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…