Vaše Věc: Nová vlna násilí v Donbasu

12.02.2017 21:40

Během dvou dnů bylo zabito v Avdiivku na východě Ukrajiny v bojích mezi silami Kyjeva a tzv. separatisty 13 lidí, z nichž sedm bylo vojáků.

Vaše Věc: Nová vlna násilí v Donbasu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obraz křížů za mrtvé na Donbase

Boje mezi kyjevskými silami a separatistickými milicemi, které jsou podporovány Ruskem, se odehrávaly deset kilometrů od působiště povstalců v Doněcku. Tato oblast s 16 000 obyvateli pod kontrolou vlády je novým bodem konfliktu už 32 měsíců. Za toto období zahynulo 10 000 lidí a zůstávají nevyřešeny další případy navzdory mírovým smlouvám z Minska. Přidává se nyní špatné zásobování elektřinou a vodou. Venku bylo i -18 C a obyvatelstvo by mělo být spíše evakuováno.

Scénář, kdy dochází k návratu nepřátelství, už tady byl. Obě strany si přehazují zodpovědnost za porušení příměří. Kyjev obviňuje rebelské síly a jejich ruské sponzory kvůli ofenzivě u tohoto strojírenského města, zasaženého střelami Grad. Po nastolení jednodenního humanitárního příměří, došlo k porušení dohody a k dalším útokům. Boje se odehrávají blízko města Avdiivka a střely létají ze všech stran, padají domy, jsou ničeny obchody, nemocnice, vypráví obyvatelka, která utekla na západ Ukrajiny.

Ze strany tzv.Doněcké republiky její představitelé vyjmenovali seznam deseti vesnic blízko fronty, které jsou bombardované ukrajinskými silami. Podle doloženého dokumentu Kreml vyčítá Kyjevu, že nedrží slovo o dohodách v Minsku.

V současné době je situace tak nepřehledná, že se nedá poznat, kdo rozmisťuje těžké zbraně a tanky v zónách dohodnutých jako demilitarizované. V posledních dnech byla práce mezinárodních pozorovatelů několikrát přerušena v důsledku blízkosti bojů.

Tento nárůst bojů přichází ve chvíli, kdy uplynul měsíc od závěrů jednání o jejich skončení a cca dva týdny potom, co se Donald Trump chopil svých prezidentských povinností. Vůle Donalda Trumpa přiblížit se Vladimíru Putinovi je možná ve snech onoho politika, úvahy o ukončení sankcí a opakované kritiky čelem k Evropské unii, vzbuzují obavy ukrajinských úřadů, které se obávají, že je Washington opustí ve všech směrech.

Konfrontovány s novým šéfem Bílého domu, Francie a Německo, dva západní garanti mírového procesu, rovněž připomněli Moskvě své povinnosti, jelikož EU naléhá na konec bojů v co nejkratším termínu. Ambasadorka v Kyjevě Marie Yovanovitchová se spokojila s tím. kdyz sdělila na twitteru, že se obává o osud 2500 dětí bez vody a elektřiny.

(podle Le Figaro, ZP)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla