Vaše Věc: Příměří v Aleppu v Sýrii je ohroženo bombardováním

04.05.2016 16:20

Bombardování se ve městě Aleppu o předminulém víkendu znásobilo, což si vyžádalo 60 mrtvých a bombardování pokračovalo i v dalších dnech, což ohrožuje křehké příměří v Sýrii. A to v momentě, kdy jednání o míru jsou ve slepé uličce. Předminulou neděli bylo zabito nejméně 30 civilistů při bojích vedených jak Asadovým vojskem, tak syrskými rebely. Toto bombardování zón na severu města způsobilo opět smrt několika civilistů, včetně těhotné ženy a jejích dvou dětí a to podle přesných zdrojů. Vládní vojska odpověděla sérií útoků tanky a leteckými útoky na zóny držené rebely.

Vaše Věc: Příměří v Aleppu v Sýrii je ohroženo bombardováním
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

Po období relativního klidu, vzniklého v důsledku příměří za účasti Spojených států a Ruska 27. února 2016, boje o sobě daly znovu vědět. Město Aleppo bylo v roce 2012 rozděleno na dvě části, zónu drženou vládními vojsky a tu, která je kontrolována rebely. Příměří už bohužel není dodržováno, z jedné i druhé strany bylo provedeno množství ozbrojeného násilí, komentuje Rami Abdel Rahman, ředitel syrského Dohledu práv člověka, což je organizace, která disponuje rozsáhlou pozorovatelskou sítí v zemi. V rebelských čtvrtích Aleppa a ve venkovských nemocnicích vyzvali lidi k dobrovolnému darování krve. Školy jsou uzavřené až do konce bojů. Ostatně koalice rebelských skupin oznámila, že pokud vláda nepřestane s útoky, nebude se cítit vázána dodržovat příměří. Rebelové dali vlastně ultimátum, aby byl do 24 hodin uskutečněn nátlak na Damašek. Americký prezident Barack Obama několikrát opakoval, že by byla velká chyba poslat do Sýrie pozemní síly a pustit se do bojů s vojsky B. Asada.

„Opravdu se domnívám, že můžeme vyvinout mezinárodní tlak na všechny strany, které mají co říci“ prohlásil americký prezident. „Ať si sednou k jednacímu stolu a pokusí se vyřešit přechodné období“, říká Obama v interview pro BBC News a cituje Rusko a Irán, hlavní podporovatele vlády B. Asada. „Žádné vojenské řešení nevyřeší problémy v Sýrii v delším časovém horizontu“, doplnil. Probíhá dohadování v Ženevě, diplomatické jednání o míru pod záštitou OSN.

Situaci v Sýrii budeme stále sledovat a přát obyvatelům Sýrie štěstí žít beze strachu.

(podle článku v Le Figaro ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.