Vaše Věc: Se Zemanem spokojeno šedesát procent občanů

18.12.2016 16:00

Průzkum veřejného mínění společnosti SANEP potvrzuje výsledky průzkumu společnosti CVVM, které hovořily o tom, že občané prezidentu Zemanovi důvěřují méně než v předchozích obdobích. Společnost SANEP se občanů dotazovala, jak jsou s prezidentem spokojeni – a ačkoli je s ním jako prezidentem podle SANEPu spokojených 60,1 % dotázaných, je to o 10,1 % méně než letos v únoru.

Vaše Věc: Se Zemanem spokojeno šedesát procent občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na popularitě M. Zemana se tak nejspíš skutečně podepsala kauza dalajláma - Brady a akce Týdny občanského neklidu (spočívající v nadávání a útocích na prezidenta) podepsaly více, než se v průběhu listopadu podle prvních průzkumů veřejného mínění zdálo. Teď bude zajímavé sledovat, jak se prezident s poklesem své důvěryhodnosti a popularity v příštích měsících „popere“.

Pokud jde o názory a jednání prezidenta Zemana, nejvíce se lidem líbí jeho názory na uprchlickou krizi. Podle SANEPu je kladně hodnotí 73,2 % občanů a záporně 23,4 % občanů. S tím, jak M. Zeman hájí ekonomické a národní zájmy České republiky, je spokojeno 69,9 % občanů, a naopak záporně jeho činnost v této oblasti hodnotí 26,5 % dotázaných. Lidé jsou podle SANEPu ve své většině spokojeni také se Zemanovým jednáním a jeho názory, co se týká politických a ekonomických vztahů s Čínou. V tomto ohledu hodnotí prezidenta Zemana kladně 61,5 % občanů, a naopak záporně 33,7 % občanů. Zemanovy názory a jeho konání v zahraniční politice pak vidí kladně 63,4 % občanů, a záporně 34,3 % občanů. Jednak je velmi zajímavé, že na tři poslední otázky, které se si v podstatě velmi podobají, odpovídali lidé podle průzkumu poměrně odlišně, ale ještě zajímavější je jiná věc. SANEP hodnocení M. Zemana v těchto jednotlivých otázkách rozdělil na škálu: kladně, spíše kladně, záporně, spíše záporně (a nevím). Ve většině takto nastavených škál, se většina odpovědí nachází v pásmu spíše kladně a spíše záporně. V případě M. Zemana je však skutečnost jiná. Lidé jeho postupy většinou hodnotí buď kladně, nebo záporně – spíše kladně či spíše záporně vidí jeho názory a postoje jen menšina lidí. Pokud se podíváme například na hodnocení jeho názorů na uprchlickou krizi, kladně je vnímá 56,7 % občanů, spíše kladně 16,5 % občanů, záporně 16,3 % občanů a spíše záporně 7,1 % občanů. A stejné je to i s celkovým vnímáním M. Zemana jako prezidenta a také v dalších otázkách v tomto průzkumu SANEPu.

Z průzkumu SANEPu také vyplývá, že by růstu podpory prezidenta Zemana mohla pomáhat také kladně se vyvíjející relace vztahů Trump-Zeman. Zemanovo pozvání do Bílého domu nastupujícím americkým prezidentem vnímá jako velmi dobré pro prestiž České republiky na mezinárodní scéně 72,4 % občanů. 58 % občanů se pak domnívá, že pozvání Zemana do Bílého domu je jasným signálem, že USA s ČR do budoucna počítají jako s jedním z politických a obchodních partnerů a 55,1 % dotázaných toto pozvání považují za důkaz velmi dobré a prozíravé zahraniční politiky prezidenta Zemana.

Agentura SANEP nechala také lidi vlastními slovy uvádět, čeho si na prezidentovi nejvíce cení a co jim nejvíce vadí.

Ohledně negativní stránky M. Zemana lidé nejvíce zdůrazňovali aroganci, populismus, sebestřednost, neochotu přiznat chybu, ale také spolupracovníky, příklon k Rusku a Číně, alkohol, kouření. Často zastoupenou odpovědí byla také odpověď „nic“.

Na osobě M. Zemana lidem podle SANEPu naopak nejvíce vyhovuje jeho pravdomluvnost – přímost, vlastenectví a to, že hájí zájmy občanů ČR, jeho postoj k imigrantům a islámu, neúplatnost a poctivost, vtipnost. Podle mnoha odpovědí je M. Zeman nejlepším prezidentem, ale často se i v případě dotazu na kladné stránky M. Zemana objevovala odpověď „nic“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…