Vaše Věc: Série zkoušek pro Vladimíra Putina

11.07.2016 12:38

Rusko je oslabeno ekonomickými a politickými sankcemi Západu a nemá ani tušení, zda budou ruští atleti připuštěni na olympijské hry v Riu de Janeiru, které se uskuteční letos v srpnu.

Vaše Věc: Série zkoušek pro Vladimíra Putina
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ekonomické sankce uložené Rusku od roku 2014 byly Evropskou unií prodlouženy koncem června 2016 o dalšího půl roku.. O startu ruských atletů na LOH rozhodne po řadě pozitivních dopingových nálezů u ruských sportovců mezinárodní olympijská komise.

Po jisté diplomatické izolaci se Rusko stává také pariou sportu. Pro některé sportovce, alespoň výjimečně, by bylo velmi pozitivní, kdyby se OH mohli zúčastnit. To, aby ve sportovním klání na úrovni OH mohla viset ruská vlajka, si přeje také šéf Kremlu. Více než třetina Rusů popisuje sportovní úspěchy občanů své země jako největší studnici své hrdosti.

V roce 2014 se konaly zimní olympijské hry v Soči, poprvé po rozpadu SSSR na území Ruska, a vůbec se na nich nešetřilo. Byla to na první pohled velká demonstrace moci a síly za miliardy eur. Sám prezident Putin se vložil do realizace těchto her. Na březích Černého moře vzniklo olympijské město, které sloužilo rovněž jako město diplomatické, kde prezident přijímal představitele cizích států.

V roce 2014 Rusko postihla recese, vleklá ekonomická krize způsobená z velké části pádem cen ropy a sankcemi Západu.

Na chodbách „ruského Davosu“, jak se někdy říká Petrohradu, jsou obavy zodpovědných osob citelné. Přestože předseda EK Juncker poprvé od uvalení sankcí na Rusko navštívil Petrohrad a obě strany hovořily o potřebě narovnání vztahů, je patrný příkop mezi oběma stranami.

Bývalý francouzský prezident N. Sarkozy nedávno navštívil V. Putina „jako přítel“ a dovolával se toho, aby Rusko udělalo první krok tím, že zruší embargo na zemědělské produkty z EU. Mluvčí prezidenta Putina D. Peskov k tomu však uvedl, že Rusko není v situaci, aby dělalo charitu.

„Můžeme se vrátit k sovětismu, jak je vidět, ale určitě ne ke komunismu, to znamená k distribuci majetku soukromníků,“ uvedl A. Čubajs, generální ředitel ruské státní technologické firmy Rosnano, pověřený rozvojem nanotechnologií.

Reformy jsou však pomalé, oligarchové, kteří ovlivňovali státní moc, už nejsou. Už jsou „pouze“ bohatí lidé.

Dalším sportovním kláním světového významu organizovaným v Rusku bude fotbalové mistrovství světa, které se zde uskuteční v roce 2018. Sny prezidenta Putina o grandióznosti této události jsou velmi opatrné. Rusko je nyní ve stavu stagnace ekonomiky a návrat k růstu jako v dobách dvou předchozích mandátů prezidenta Putina se zdá být nejistý .

(S využitím článku zveřejněného v deníku Le Figaro)

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…