Vaše Věc: Spolehliví spojenci Západu na Středním východě

08.12.2015 13:59

Rusko a Západ mají stejný zájem na likvidaci Islámského státu. Turecko, člen NATO, má naopak zájem, aby Islámský stát co nejvíce oslabil Asadův režim, aby v Sýrii poté, co se mezi sebou všichni současní protivníci navzájem zničí, zvítězil někdo, kdo bude vyhovovat Turecku. Někdo, kdo nastolí podobný autoritativní režim s islamistickými prvky, jako je v Turecku.

Vaše Věc: Spolehliví spojenci Západu na Středním východě
Foto: Islám-scares-me
Popisek: Islám-scares-me

Prostě, sekulární stát v Sýrii Turecku nevyhovuje. Podobný zájem má i další spojenec Západu, který naštěstí není členem NATO, a to Saúdská Arábie. Saúdská Arábie začíná pociťovat finanční problémy plynoucí z poklesu cen ropy a zemního plynu, ale má dojem, že tyto problémy pro ni zatím nejsou limitující.

Vyjádření německého vicekancléře S. Gabriela, že je potřeba přestat zavírat oči, neboť Saúdové podporují islamisty, je výstižné. Saúdové i Turci hrají svoji hru. Sýrie, a do jisté míry i Irák, jsou bojišti, kde budou Saúdové i Turci rádi bojovat do posledního islamistického bojovníka za své zájmy.

Turecko vidí možnost obnovy neoosmanského impéria, Saúdská Arábie chce prosadit svoje pojetí státu, které se, jen tak mimochodem, pokud jde o uplatňování práva šaría, neodchyluje od pojetí uplatňovaného Islámským státem.

Není divu, že se již ozvaly hlasy např. z USA, že by Turecko mělo odejít z NATO. Turecko totiž může svou nepředvídatelnou politikou nahnat Západ do konfliktu například s Ruskem. Tu je sestřelena ruská vojenská stíhačka, tu se například objeví turečtí vojáci v hloubce Iráckého území, nikým nezváni, a irácká vláda je musí vyzývat k tomu, aby do 48 hodin opustili její suverénní území. Prostě Turecko nerespektuje zásady mezinárodního práva. Takovýto spojenec je ovšem velmi problematickým spojencem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …