Vaše Věc: Správné rozhodnutí Nejvyššího soudu k restitucím

15.06.2016 11:19

Nejvyšší soud se ve svém rozhodnutí zastal krajů, když rozhodl, že církevní restituce se krajů nemohou týkat ani zprostředkovaně.

Vaše Věc: Správné rozhodnutí Nejvyššího soudu k restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Podle předsedy senátu Nejvyššího soudu Jana Eliáše bylo to, jaký majetek bude nakonec vrácen, politickou otázkou. A pokud poslanci a senátoři nechtěli, aby byly kraje a obce mezi povinnými osobami, nelze žádat, aby majetek vracely.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je věcně zcela správné. Katolická církev (a její řády), která nad ostatní vyniká rozsahem svých restitučních žádostí a svou nenasytností, tedy nyní bude přeci jen muset trochu pokrotit svůj nekonečný restituční apetit a zapomenout na majetky, které se jim otevíraly paragrafem č. 18., odstavcem 1., zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Ten měl církvím umožnit zpochybnit u soudů dřívější převody nemovitostí ze státu na jiné právnické osoby, jako jsou obce, kraje, firmy, a pokud by jejich žaloba byla úspěšná, mohly by o tyto majetky žádat v rámci církevních restitucí.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu však církvím v tomto ohledu poněkud přistřihlo drápky a napovědělo, jak dopadne zhruba 300 žalob, které církve ohledně převedení státního majetku obcím a krajům podaly.

Podle Petra Šťovíčka, právního experta Asociace krajů, soud potvrdil názor krajů, že blokační paragraf nebyl převodem majetku na obce a kraje dotčen a že za tento majetek převedený na obce a kraje již církve získaly finanční náhradu ve výši 59 miliard, ještě zvyšovanou o inflaci. (A nelze nepřipomenout, že i současný ministr Babiš uvedl, že církevní restituce byly vypočteny z velmi přeceněné výpočtové základny – tedy, že církve získávají podstatně víc, než by jim mělo náležet).

Je dobře, že Nejvyšší soud církvím naznačil, že nemohou získat vše, na co si ukážou a bylo by ještě lépe, kdyby se církevní představitelé, zejména katolické církve, chytli za nos a místo neustávajících žádostí o stále další pozemky a nemovitosti by začali uvádět, jak pomocí nově nabytých majetků pomohou těm nejpotřebnějším…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.