Vaše Věc: Strana Nelsona Mandely ztratila většinu

18.08.2016 12:58

Strana Nelsona Mandely ztrácí v obecních volbách většinu ve městech jako např. Pretoria nebo Port Elizabeth. Má nyní celkově 54 % hlasů, což je nejnižší skóre od roku 1994. To tedy znamená, že téměř jeden ze dvou voličů dává přednost a důvěru jiné politické formaci.

Vaše Věc: Strana Nelsona Mandely ztratila většinu
Foto: archív autora
Popisek: ANC

V srpnu tedy při volbách obecních rad Jihoafričané dali vědět prezidentovi, že jeho strana – Africký národní kongres (dále jen ANC) - nebude navždy vítězná. Strana opozice, Demokratická aliance (dále jen DA), má více než 26 % hlasů a dalších 20 % hlasů je rozptýleno v celkem nedůležitých dalších stranách, avšak velmi důležitých z hlediska celkového výsledku.

Vláda v Pretorii se bude muset adaptovat na současnou situaci. Musí se zbavit pocitu, že ANC je v zemi jediným pánem. „Přišel čas sebereflexe, přišel čas myslet na lidi a to v mnoha ohledech“ míní vysoký člen vlády a sdělil, že diskuze o koalicích již začaly.

Strana ANC zesnulého prezidenta Mandely získala většinu ve 278 obcích. V těch, kde ji nezískala, bude nucena se spojit s jinými stranami do koalic. Např. v Johannesburgu obdržel ANC 44,5 % hlasů a nebude moci vládnout sám.

Možná se uchýlí i k tomu, aby oslovil radikální červené barety (bojovníci za svobodnou ekonomiku, dále jen EFF) Juliuse Malemy, kteří mají 8 % hlasů. ANC bude někde možná nucena oslovit stranu Inkhata (IFP) Mangosuthu Butheleziho, která má většinu v obci Nkandla, v rodném místě prezidenta Jacoba Zumy.

Demokratická aliance (DA), která kontroluje politické hlavní město, získala dále několik dalších velkých měst, jako např. industriální Port Elizabeth. Při diverzifikaci svého voličstva, se této liberální straně podařilo přesvědčit městský elektorát o nutnosti změny.

Voliči poprvé neváhali odsoudit svou vládu za pomalost v transformaci a celkovou korupci. Matadoři ANC budou muset tvrdě pracovat, aby se tyto volební výsledky neopakovaly při příštím hlasování v roce 2019.

Nikdy ještě Jacob Zuma ze strany ANC nevypadal tak unaveně, jako v den vyhlášení výsledků obecních voleb. Podle analytiků, leader, již čtyriasedmdesatiletý, nehodlá odstoupit, ale riskuje, že bude nahrazen v čele své strany ANC při stranických volbách v roce 2017.

V roce 2017 zvolený předseda strany bude kandidátem na prezidenta v roce 2019. Dlouhodobé přežití současného prezidenta v politice bude záležet na výběru lídrů pro příští volby a na rychlé a odpovídající reakci ve vztahu k rozčarovanému voličstvu ANC.

(převzato z Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …